НОВИНИ

Бременна жена е сред жертвите на въздушните удари в Киев

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:43, 17.10.2022
Чете се за: 05:02 мин.
Европа
Слушай новината

Нова вълна руски въздушни удари срещу Украйна, включително в Киев причини смъртта на поне 6 души. Сред жертвите в столицата е бременна жена, обяви кметът Кличко. Стотици населени места в страната са без ток, съобщава украинският премиер Денис Шмихал.

Според него удари е имало и в Днепропетровск и Суми. Украйна пряко обвини Иран за смъртта на нейни граждани и призова за нови санкции срещу Техеран заради предоставянето на Русия на дронове камикадзе, с които са нанесени ударите в Киев.

Експлозии разтърсиха централните райони на Киев в сутрешния час пик малко след задействането на противовъздушната тревога. Украински войници и ПВО откриха огън срещу дронове камикадзе - бойни безпилотни апарати, които се взривяват при достигане на целта.

Поразена е жилищна сграда, където е загинала бременна жена, съобщи кметът Кличко. В зоните на поражения аварийни екипи разчистват отломки и помагат на пострадалите. Репортер на Ройтерс е видял отломка от дрон с надпис "За Белгород"- очевидно във връзка с украински обстрел срещу този руски район до границата с Украйна. Нападенията бяха осъществени точно една седмица след ударите срещу Киев в отговор на взрива на Кримския мост.

"Видях ярко оранжево кълбо вляво от прозорците ми. Къщата се разтресе. След това имаше втора по-силна експлозия и после чух нашите защитници да стрелят по идващите дронове. После чух още три експлозии, появи се гъст дим", каза Тамара Берошвили - жителка на Киев.

"Цяла нощ и цяла сутрин неприятелят тероризира цивилното население. Дронове камикадзе и ракети атакуват цяла Украйна", написа в Телеграм украинският президент Зеленски.

"Бяхме уплашени защото знаем, че дроновете често влизат в апартаменти и къщи. Бях сигурна, че ще влети при нас. После чухме противовъздушната отбрана, звучеше като автоматична стрелба. Прочетох в новините, че много дронове са били свалени, за което благодарим на нашите въоръжени сили", каза Евгения Сахарюк - жителка на Киев.

Взривове с дронове камикадзе удариха Киев

Украинската армия съобщи, че от снощи е свалила 37 дрона или 85% от атакуващите апарати. Иран е отговорен за убийствата на украинци, написа в Туитър съветникът на Украинския президент Михайло Подоляк. Страна, която подтиска собствения си народ, сега предоставя на руските чудовища оръжия за масови убийства в сърцето на Европа, допълва Подоляк. Позицията се споделя и от други ураински представители.

"Намирам се в центъра на Киев, където ирански дрон удари жилищна сграда. Спасителите работят, под отломките се чуват гласове на затрупани хора. Виждате какви цели избира Путин за неговите бойни дронове, които любезно са му предоставени от терористи в Иран", каза Антон Герашченко - съветник на украинския президент.

Русия отрича нападения срещу цивилни цели.

"Въоръжените сили на Руската федерация продължават ударите с високоточно далеколбойно оръжие с въздушно и морско базиране срещу обекти на военното управление и енергийната система на Украйна. Поразени са всички набелязани обекти", каза Игор Конашенков - говорител на МО на Русия.

Дронове са поразили морския терминал в украинския град Николаев, подпалени са местните резервоари със слънчогледово олио- един от основните украински продукти за износ. Украинската компания "Енергоатом" съобщи, че подновени руски обстрели отново са прекъснали външното захранване на ядрената централа в Запорожие. Жизненоважните системи за ядрена сигурност се поддържат с дизелови генератори. Централата е окупирана от руските сили, но в нея работи украински персонал

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо три милиона билети вече са продадени за Световното първенство в Катар
Близо три милиона билети вече са продадени за Световното първенство в Катар
Общо 17 българи ще играят в основната схема на турнира на ITF в Созопол
Общо 17 българи ще играят в основната схема на турнира на ITF в Созопол