НОВИНИ

Румен Гечев, БСП: Предлагаме освобождаване на минималната заплата от 10% данък

bnt avatar logo
от БНТ
19:35, 15.04.2022
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

"В тези трудни условия за българските граждани и за бизнеса предлагаме пакет от социални мерки, това, което сме предложили официално, сме проговорили с нашите партньори от коалицията, с правителството, проговорили сме го даже и с опозицията в неформални разговори", обясни в "Още от деня" Румен Гечев от БСП, заместник-председателят на бюджетната комисия в парламента.

Сред мерките са освобождаване на минималната заплата от 10% данък.

"760 лв. ако е минималната работна заплата, след съответните социални осигуровки шейсет и няколко лева ще останат във всяко семейство, тези шейсет и няколко лева ще бъдат значими за хората с минимална заплата", каза Гечев.

Много от европейските страни прилагат регулиране - пряко или косвено - в това число и таван на цените на енергоносителите. Това са схеми, които се прилагат в няколко европейски страни, посочи още зам.-председателят на бюджетната комисия.

"Работим върху понятието "енергийно беден" и работим върху конкретни мерки за компенсация, както във всички страни от ЕС се прилагат такива мерки", подчерта Гечев.

По въпроса за промяна в данъците, Гечев беше категоричен, че това може да бъде само в посока на изключване на ниските доходи от облагане. Зам.-председателят на бюджетната комисия коментира и процедурата за управител на БНБ:

"Сегашният екип на БНБ остава да управлява, след като не беше избран Любомир Каримански за гуверньор на централната банка, такъв казус е разписан в конституцията. Сега трябва коалицията да търси кандидат, зад който ще застанат и четирите партии".

БСП, която е стабилизираща в коалицията, не влиза в противоборство между отделни партии и поради тази причина не са подкрепили нито един от двамата кандидати за управител на БНБ, подчерта заместник-председателят на бюджетната комисия в парламента.

Какво още каза Румен Гечев вижте във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правосъдният министър очаква задълбочен дебат за стандартите за главния прокурор
Правосъдният министър очаква задълбочен дебат за стандартите за главния прокурор
Президентът обсъди проблемите в пътния сектор с министър Гроздан Караджов
Президентът обсъди проблемите в пътния сектор с министър Гроздан Караджов