НОВИНИ

Депутатите се скараха и отхвърлиха предложенията за разплащане с пътните фирми (Обзор)

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:23, 15.04.2022
Чете се за: 07:25 мин.
У нас
Слушай новината

В среднощен дебат депутатите отхвърлиха предложенията, които да разрешат на Агенция "Пътна инфраструктура" да започне разплащане с пътните фирми за поддръжка и ремонт.

Депутатите се скараха, след като се оказа, че трябва да гласуват три различни варианта на решение - един от вносителите и два от регионалната и правната комисия. Премиерът Кирил Петков поиска решението отново да влезе в парламента и да се преразгледа. От браншовата камара "Пътища" обявиха като единствен ход подновяване на протестите.

Един от подписалите първоначалното предложение - Тошко Йорданов - разказа как в Министерския съвет се е стигнало до него.

"Аз бях в Министерски съвет, когато това се случи. Предложението на министъра на регионалното развитие беше тези пари да се отпуснат с решението на МС. Министър-председателят и финансовия министър предложиха това да мине през парламента, беше им предоставено решение, те го изчетоха и редактираха няколко пъти. Последната редакция беше на сътрудничката Лена Бориславова. След това беше пратено в НС и ние се подписахме като коалиционни партньори. След това започна цирка за БНБ и то вече не им хареса", обясни Йорданов.

Разрази се дискусия защо се погазва разделението на властите.

"Аз съм благодарен на г-н Йорданов, че внесе тази яснота, защото от няколко дни и вчера в бюджетна комисия аз лично недоумявам какво става. Няма ли в България изпълнителна власт, та парламента трябва да става конвент? И вчера в бюджетна комисия го казах - ние не сме опозиция на решаването на този проблем. Не търсим по чия вина той е създаден. Обаче може ли един проблем да бъде решен, като се сгази цялата правова рамка на държавата - от Конституцията, през законите?", попита Йордан Цонев от ДПС.

Размениха се реплики защо се е стигнало до този проблем с разплащането с пътните фирми.

"Някаква работна група към МРРБ някога съобразила, като ги гледала договорите, че нещо там има нищожно или унищожимо. И оттук тръгна една лавина от думи. 1000 пъти се повтори договорите са нищожни, договорите са незаконни, договорите са унищожаеми. И от там се вкара в един улей, от който няма излизане. Министърът, МС, вкараха се всички. В момента се опитват да вкарат НС. При положение, колеги, че отговорът е: договорите не са незаконни", каза Радомир Чолаков, ГЕРБ.

От "Продължаваме промяната" реагираха:

"Трябва извинение от хората , които допуснаха да се възложат поръчки за над 3 милиарда", коментира Йордан Терзийски.

МРРБ: Парламентът ще се произнесе по разплащането на задълженията към пътните фирми

Стигна се и до екзотични предложения.

"Един доброволец, който да бъде назначен за 24 часа, да подпише договорите и да се върне тук. Това за тези, които твърдите, че няма нужда от решение на НС", предложи Георги Свиленски - председател на ПГ на БСП.

"Много ви моля, да вземете решение тази вечер, нещата са критични", призова регионалният министър Гроздан Караджов.

Дори и след призива на министъра да му разрешат да се разплаща, депутатите отхвърлиха и трите предложения и така оставиха проблема в ръцете на Министерски съвет. Премиерът се надява депутатите да преосмислят снощното решение.

"Предложението на управляващите предвижда изплащане на половината от сумата за ремонти - около 650 млн. лв. веднага, а останалата част - след проверка и контрол на разходите. Така хем пътищата ще могат да се ремонтират, хем ще сме сигурни, че има контрол на средствата за това", каза Кирил Петков.

ПП предлага 50% от парите за пътищата да се изплатят веднага, останалите - след парламентарен отчет

От пътните фирми очакват все пак Министерски съвет да вземе решение още в сряда.

"Нашият единствен полезен ход е възобновяването на протестите от следващата седмица и бих искал да се възползвам от възможността да апелирам към МС, тъй като очевидно в НС постигането на консенсус по един толкова жизнено важен въпрос е толкова сложно, изцяло в правомощията на МС е още в сряда да вземе решение за изплащането поне на първите 600 млн.", каза Стефан Чайков - председател на УС на Браншова камара "Пътища".

Днес стана ясно, че от "Продължаваме промяната" отново ще настояват за гласуване в парламента другата седмица. От БСП ще ги подкрепят.

"Ние днес ще внесем друго предложение, защото казусът е много сериозен и искаме час по-скоро да има решение, за да има и безопасност на пътищата, но и да развържем този възел и да се почне начисто", каза Настимир Ананиев от ПГ на ПП.

"Така че оттук нататък ще има решение следващата седмица. Може да не се притеснявате и силно се надявам, че пътищата наистина ще се строят на разумните цени, на реалните цени и ще бъдат извършвани качествено, а не това, което се случваше през последните десет години", допълни Борислав Гуцанов от ПГ на БСП.

Браншова камара "Пътища" ще възобнови протестите следващата седмица

От "Има такъв народ", чиито вицепремиер е регионалният министър, са внесли предложение за комисия, която да следи и одобрява всички плащания в държавата.

"Ние предлагаме, за да е честно и да може всички български граждани да са сигурни, че нито едно българско министерство няма да си позволи да направи някаква далавера, защото не знам какви пари има в МРРБ, обаче в министерството под шапката на Лорер се дават един 13 милиарда. В Министерството на финансите има едни пари , които не знаем как се харчат. Ние не знаем има ли пари, няма ли", коментира Тошко Йорданов.

Ресорният министър разчита на решение още следващата седмица.

"Сутрин човек се събужда и отново се стяга за бой и влиза в битката. Това е, това са ми думите. Отново обратно, борим се и според мен няма как да не стане, трябва да стане", заяви Гроздан Караджов.

Борбата за отпушване на плащанията към пътноподдържащите фирми предстои.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Иванов: Не можем да си позволим риск от избори, които да бъдат спечелени от Путин
Христо Иванов: Не можем да си позволим риск от избори, които да бъдат спечелени от Путин
ВАР отмени гол и червен картон в нулевото реми между Локомотив Пд и Арда
ВАР отмени гол и червен картон в нулевото реми между Локомотив Пд и Арда