НОВИНИ

Генчовска: Има сериозни разминавания между МВнР и въшнополитическия екип на премиера за Северна Македония

Александър Марков
от Александър Марков
15:27, 15.04.2022 (обновена)
Чете се за: 06:30 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В навечерието на посещение на високо държавно ниво в Северна Македония утре на вицепрезидента, премиера, министри и депутати - външният министър Теодора Генчовска информира парламента, че
има разминаване между Министерството на външните работи и външнополитическия екип на премиер Кирил Петков по въпроса за евроинтеграцията и преговорите с Република Северна Македония. Това стана ясно след закритото изслушване на външния министър Теодора Генчовска по темата. В преговорите със Скопие почти нищо от българските условия не е изпълнено, обясни тя, а даде своята оценка, че е пропуснато времето до края на френското председателство на Съвета на ЕС, което приключва в края на юни.

С наближаването на края на френското председателство на Съвета на ЕС, което има амбицията да отвори преговорите с Република Северна Македония, и при открит натиск върху България през последните месеци да подкрепи преговорната рамка на Скопие - открито стана ясно, че има разнобой между МВнР и външнополитическия екип на премиера, воден от Весела Чернева.

По думите на външния министър Теодора Генчовска разминаването е относно срока, в който България би могла да подкрепи преговорната рамка на Скопие, но не само. Генчовска заяви, че нищо от българските условия в Протокола, известен като Четири плюс едно, не е изпълнено от Скопие и че промяната в Конституцията на югозападната ни съседка, така че българите да бъдат вписани в нея, ще отнеме време.

Тя отрече да е поемала ангажимент пред германския външен министър Аналена Бербок Скопие да започне преговори с ЕС до юни и че няма договорен документ между двете страни. Има, по думите ѝ, обаче, амбиции това да стане.

"Има очевидно амбиции до края на френското председателство, но пак ви казвам, че премиерът не е заявявал никъде това нещо.

- Чии са тези амбиции, ако не са на премиера, както казахте?

- На неговия екип, който го съветва по външнополитическите въпроси.

Има ли координация между вас и неговия външнополитически екип по отношение позицията на РСМ или имате несъответствия, и то сериозни?

- Работим много активно с тях, честно да ви кажа - говорим за външнополитическия екип на премиера - има сериозни различия, които се разграничават на база на националната позиция, която външно министерство стриктно спазва.

- Само по тази или и по други теми?

- Засега са само по тази тема, коментира Теодора Генчовска, министър на външните работи.

Премиерът Кирил Петков, който утре ще пътува до Охрид и Битоля, също потвърди, че няма договорен или подписан документ. Вчера външният министър на РСМ Буяр Османи заяви, че има документ, който е приемлив за Скопие.

"Няма никакъв документ, който аз да съм разписвал от българска страна. Винаги сме се държали към коалиционното споразумение, съществуващата рамкова позиция. Това, защо аз отивам, е да покажа силната задача на българското правителство, българската общност в Македония да бъде подкрепена. РСМ трябва да бъде част от Европа да се движим и от двете страни на границата прогресивно в тази посока", заяви премиерът Кирил Петков.

Признанието на Генчовска за разминаването не изненада опозицията, откъдето заявиха, че той е бил видим през последните месеци. А управляващите потвърдиха, че външната позиция на София към Скопие е единна и няма разколебаване.

МВнР: Няма промяна в българската позиция за евроинтеграцията на Северна Македония

"Аз мисля, че рамката е ясна и правителството е заявило нееднократно, че ние следваме приетото от НС решение, както и това от КСНС при президента, което беше от тази година, така че това са политиките, това се гони, това се следва и в никакъв случай не мисля, че ще има отстъпление от националния интерес", заяви Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната".

"Темата за българските отношения с Република Северна Македония е прекалено важна, за да си организираме, така да се каже, вътрешнкоалиционни мамби по тази тема. Това, дали е имало някакви разговори, дали амбициозни дами в две различни сгради, не могат да си говорят или решават да ескалират тази тема до парламента, дали някой има интерес този личен конфликт да го превърне в политическа някаква вендета, говори само зле за нашата политическа култура", заяви Христо Иванов от "Демократична България".

"Когато МС и съветниците на премиера и премиерът говори едно, то това не е за първи път, то публично е било видно за вас, а пък МВнР - друго, или пък научава от чужбина какво се случва, няма как България да изглежда сериозно нито в очите на РСМ, нито в очите на нашите партньори", заяви Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС.

"Ние ще бъдем безапелационни, защото като казваме "червени линии", Македония е такава. Нашата позиция ще бъде категорична по този казус", заяви Станислав Балабанов от "Има такъв народ".

През юни е следващото заседание на Съвета "Общи въпроси", на което София ще трябва да реши: да каже "да" или "не". За пореден път.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четири отбора са изправени пред солени санкции от УЕФА заради случилото се в 1/4-финалите в евротурнирите
Четири отбора са изправени пред солени санкции от УЕФА заради случилото се в 1/4-финалите в евротурнирите
11 500 000 лева джакпот в "Тото 2 - 6 от 49" за Цветница
11 500 000 лева джакпот в "Тото 2 - 6 от 49" за Цветница