НОВИНИ

Първият български пилот, усвоил F-16, пред БНТ: Този изтребител е технологичен скок

bnt avatar logo
от БНТ
12:32, 15.04.2022
6391
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Новите F-16 ще бъдат технологичен скок за страната ни. Това сподели пред БНТ летецът, който завърши обучението си в САЩ за управление на този тип многоцелеви изтребители. Александър Велинов е първият дипломиран български пилот на F-16, който преди това е летял и на МиГ-29.

Капитан Александър Велинов е пловдивчанин, който и на земята не спира да гледа към небето. В малкото дни преди да отпътува отново за една от базите на военновъздушните сили на Съединените щати в Аризона се срещаме с него в авиобаза "Граф Игнатиево".

Мястото, където става летец на изтребител МиГ-29 и с този самолет се подготвя за важната си мисия.

"Даде ми умения и навици, които до голяма степен ми помогнаха за приучаването", каза летецът капитан Александър Велинов.

Преходът за пилота с позивна Алек започва през 2020 година. Той е едни от четиримата български летци, избрани за обучение и усвояване на F-16 в Съединените щати.

"Предимството на F-16, който ние ще получим е, че е изцяло нов самолет, с нова концепция, с ново оборудване, които значително превъзхождат техниката, която има в момента".

Управлението на самолета също е различно.

"F-16 се управлява с джойстик, който се намира в страни - значително улеснено. И това дава възможност на пилота да се фокусира изцяло върху бойните способности на самолета той да бъде използван като оръжие", заяви кап. Александър Велинов.

Той вече може да използва F-16 в пълния спектър от възможности. Но обучението на летеца все още не е приключило. Когато това се случи, той ще е способен да води формация, да дава бойни дежурства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любомир Каримански: Помията срещу мен полетя, след като вече не бях единствен кандидат
Любомир Каримански: Помията срещу мен полетя, след като вече не бях единствен кандидат
НС отхвърли кандидатурата на Любомир Каримански за управител на БНБ
НС отхвърли кандидатурата на Любомир Каримански за управител на БНБ