НОВИНИ

Браншова камара "Пътища" ще възобнови протестите следващата седмица

Николай Минков
от Николай Минков
10:39, 15.04.2022 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Нашият единствен полезен ход е възобновяването на протестите от следващата седмица. Това заяви за БНТ Стефан Чайков, председател на УС на Браншова камара „Пътища“.

"Бих искал да се възползвам от възможността да апелирам към МС, тъй като очевидно в НС постигането на консенсус по един толкова жизненоважен въпрос е толкова сложно, изцяло в правомощията на МС е още в сряда да вземе решение за изплащането поне на първите 600 млн. и да заложи ясен график как да се разплатят останалите пари. Тук искам да стане ясно на всички. С подписването на споразумението ноември месец за прекратяване на действащите договори, държавата категорично е признала извършените дейности за законни и такива, подлежащи на разплащане до 30 юни тази година. Така че всякакви спорове, всякакви комисии и в, и извън НС, те нямат никаква компетенция и са просто пози за отлагане на плащането на задълженията", каза още Чайков.

След бурни скандали снощи парламентът не прие нито едно от предложенията, предвиждащи Агенция
"Пътна инфраструктура" да започне разплащане с пътни фирми за поддръжка и ремонт. Депутатите се скараха, след като се оказа, че правителството е внесло два различни варианта, единият от които не е подкрепен от всички партии в управляващата коалиция. Първоначалният проект предвиждаше АПИ да заплати 50 на сто от задълженията към фирмите, както и всички разходи за доставка и монтаж на мантинели, пътни знаци, полагане на маркировка.

Парламентът не прие АПИ да плати на фирмите, които поддържат републиканската пътна мрежа

Тази сутрин депутатите започнаха спешни совалки за намиране на изход от създалата се криза.

"Контролът, по който ние считахме, че трябваше да се извърши, беше много по-точният и много по-правилният. Така че оттук нататък ще има решение следваща седмица, може да не се притеснявате и силно се надявам, че пътищата наистина ще се строят на разумните цени, на реалните цени и ще бъдат извършвани качествено, а не това което се случваше през последните десет години", каза Борислав Гуцанов, ПГ на БСП.

"Ние днес ще внесем друго предложение, защото казусът е много сериозен и искаме час по-скоро да има решение, за да има и безопасност на пътищата, но и да развържем този възел и да се почне на чисто. Този правен абсурд е забъркан от ГЕРБ и патриотите преди две години. В момента се опитваме да го развържем и затова стига до НС, тъй като сме парламентарна република", каза Настимир Ананиев, ПГ на "Продължаваме промяната".

Петков: Внасяме повторно предложението за парите на пътните строители



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков: Няма разцепление в коалицията, но стабилността не е на всяка цена
Кирил Петков: Няма разцепление в коалицията, но стабилността не е на всяка цена
СДВР със специални мерки за мача ЦСКА - Левски в неделя
СДВР със специални мерки за мача ЦСКА - Левски в неделя