НОВИНИ

МВФ намали прогнозите си за световния растеж

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:03, 15.04.2022 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Международният валутен фонд намали прогнозите си за световния растеж. Причините са пандемията и руската инвазия в Украйна, заяви управляващият директор на Фонда Кристалина Георгиева.

Тя направи изказването си пред "Фонда на Карнеги за международен мир" във Вашингтон преди пролетните срещи на МВФ и Световната банка следващата седмица.

МВФ ще понижи прогнозите си за 143 икономики, представляващи 86% от световния брутен вътрешен продукт. Все пак повечето държави ще запазят положителен растеж, заяви управляващият директор на Фонда Кристалина Георгиева.

"Перспективите се влошиха значително, до голяма степен заради войната и нейните последици. Инфлацията, финансовото затягане и честите широкообхватни затваряния в Китай, които се отразиха на глобалните вериги за доставки, също натежават върху икономическата активност. В резултат, прогнозираме понижаване на световния растеж както за 2022 г., така и за 2023 г.", каза Георгиева.

Високите цени на храните и енергията притискат по-слабите икономики. Според Кристалина Георгиева светът се сблъсква с нова криза, преди да е приключила предишната.

"Ако разгледаме това въздействие в човешки план, най-драматично е по отношение на цените на храните. Защо? Защото се задълбочи продоволствената несигурност в много части на света", каза тя.

Приоритет следва да бъде прекратяването на войната в Украйна и справяне с пандемията, инфлацията и задлъжнялостта.

"2020 г. е рекордна за заемите от Втората световна война насам. Дори световната финансова криза не доведе до такава експанзия в рамките на година. Когато имаме нива на дълга от 256% от глобалния БВП, очевидно трябва да мислим за отражението им", каза Георгиева.

Стабилността на цените е важен фактор за растежа, а централните банки трябва да действат решително, коментира още Кристалина Георгиева. МВФ ще обяви във вторник новата си икономическа прогноза. Вероятно едно от заключенията ще бъде, че високата инфлация ще остане за по-дълъг период от очакваното.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шави: В евротурнирите се плаща скъпо за грешките
Шави: В евротурнирите се плаща скъпо за грешките
Петков: Внасяме повторно предложението за парите на пътните строители
Петков: Внасяме повторно предложението за парите на пътните строители