НОВИНИ

НС решава дали Каримански ще стане управител на БНБ

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 15.04.2022 (обновена)
Чете се за: 04:30 мин.
Политика
Слушай новината

До 12 часа в НС все още не е гласувана кандидатурата на единствения кандидат за управител на БНБ - Любомир Каримански от "Има такъв народ". Два часа и половина депутатите така и не обсъдиха по същество неговата кандидатура, а по-скоро си размениха политически нападки.

"Готова ли е нашата парламентарна група да предостави регулацията на целия финансов поток на човек като Асен Василев? Нашият отговор е категорично "не". Ако оставим всичко в ръцете на Асен Василев, аз не мисля, че имаме някакви гаранции за каквото и било да се случи в тази държава, освен честните очи на Асен Василев, които ни уверяват, че са почтени. Нито едно друго доказателство нямам за почтеността на господин Василев до момента", каза Тома Биков, ГЕРБ-СДС.

"Вашата парламентарна група трябва да излезете и да кажете на цената на какво го правите, защото правилно се сърдите на колегите от Промяната, които са ви обиждали, но не по-малко сме ви обиждали може би и ние, за което, ако се е засегнал някой се извинявам, не по-малко са ви обиждали колегите от ПП. Нали така? Джипко Бибитко не е моя реплика и сега вие ще подкрепите кандидатът на парламентарната група, която ви нарече Джипко Бибитко", каза Георги Свиленски, БСП за България.

"Забравяме най-важното, че ние на първо място сме хора и когато грешим е достойно и човешко да се извиним. Аз няма да се извинявам за празни твърдения и кухи обиди, но искам да се извиня, защото всички ние тук, завладени то вихрушката на нашите роли, позиции и политически принадлежности, забравяме най-важното - за тези постове, институции, които гласуваме днес, стоят хора", каза Искрен Митев от "Продължаваме промяната".

"Всички тука от управляващата коалиция се набутахме в тази ситуация сами и никой в опозицията не ни е виновен. Никой. И затова като сме в тази интересна ситуация е хубаво да си мерим приказките. В момента от нашата парламентарна група, от ПГ на ПП и от ДБ си мерят приказките. Внимават какво казват, защото след този ден ние трябва да продължим да сме управляваща коалиция. Единственият, който си позволи да говори с риск да ме глобите, тъпотии, беше представител от БСП, който говори преди това тука и не можах да му отвърна. Намеци за сделка между ИТН и партии от опозицията са долни, позорни, лъжливи, отвратителни", каза Тошко Йорданов, "Има такъв народ"

"И единият, и до скоро другият кандидат за управител на БНБ не поставя под съмнение членството на България в Еврозоната. Нещо, което ние няма как да подкрепим в никакъв случай", каза Костадин Костадинов, "Възраждане".

За да бъде избран, са необходими гласовете на половината от регистриралите се депутати.

До този момент от "Продължаваме промяната" обявяваха, че няма да гласуват за Каримански. Той е предложен за поста от "Има такъв народ".

Кандидатурата му се очаква да не бъде подкрепена още от "Демократична България", ДПС, БСП и ГЕРБ.

Каримански остана единственият кандидат след като в неделя се отказа председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров. Той съобщи, че не е срещнал необходимата подкрепа, а изборът на управител на БНБ е станал повод за раздор в управляващата коалиция.

Ако не бъде избран управител, може да се обяви нов конкурс. До избирането на гуверньор, длъжността ще изпълнява досегашния управител Димитър Радев, чийто шестгодишен мандат изтече миналата година.

Вижте повече във видеото от Цветелина Катанска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шампионът Хебър надви категорично Дея спорт и във втория двубой от полуфиналната серия
Шампионът Хебър надви категорично Дея спорт и във втория двубой от полуфиналната серия
Преподавател по национална сигурност: Конфликтът в Украйна ще продължи дълго
Преподавател по национална сигурност: Конфликтът в Украйна ще продължи дълго