НОВИНИ

Само ПП и ДПС подкрепиха Каримански за управител на БНБ в пленарна зала (Обзор)

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:48, 15.04.2022
Чете се за: 06:27 мин.
У нас
Слушай новината

Напрежението в управляващата коалиция даде първи резултати. Депутатите не успяха да изберат нов управител на Българската народна банка, след като отхвърлиха единствения кандидат - Любомир Каримански, предложен от "Има такъв народ". Подкрепа той получи само от своята партия и от ДПС.

В неделя от съревнованието се отказа кандидатът на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров и премиерът Кирип Петков посъветва Каримански също да се оттегли.

След 3 часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на Любомир Каримански. До дискусия по същество така и не се стигна, вместо това народните представители си разменяха политически нападки. До последно ГЕРБ-СДС не съобщиха дали ще подкрепят Каримански, но обявиха, че той заслужава извинение заради обидите, които е получил от "Продължаваме промяната" по време на кампанията. От ИТН защитиха своя кандидат и подсказаха на колегите си от управляващата коалиция, че той е кандидат на управляваща партия. Това обаче не му донесе гласове от коалиционните партньори, повечето от които гласуваха "въздържал се".

Тошко Йорданов от ИТН представи кандидата на партията. Подчерта, че досега са му били поверени два бюджета като председател на ресорната комисия към парламента и той се е справил, освен това има сериозен опит в банковата система.

"Въпросът, който стои пред тази зала, е основно пред колегите от коалицията, тъй като ние сме част от коалицията и тя още не се е разпаднала, говоря за ИТН. В момента коалицията има представен кандидат за гуверньор на БНБ", заяви Йорданов.

От ГЕРБ първоначално намекнаха, че може да подкрепят кандидатурата на Каримански, за да не попадне цялото управление по думите им в ръцете на един човек.

"Готова ли е нашата парламентарна група да предостави регулацията на целия финансов поток на човек като Асен Василев? Нашият отговор е категорично не", каза Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

От ГЕРБ настояха за извинение за всички обиди, които са получили от управляващата коалиция, която сега се е сетила, че народът ги е избрал.

"Аз няма да се извинявам за празни твърдения и кухи обиди, но искам да се извиня, защото всички ние тук, завладени от вихрушката на нашите роли, позиции и политически принадлежности, забравяме най-важното - за тези постове, институции, които гласуваме днес, стоят хора", коментира Искрен Митев от "Продължаваме промяната".

"Ако се е засегнал някой, се извинявам, не по-малко са ви обиждали колегите от ПП. Нали така? Джипко Бибитков не е моя реплика и сега вие ще подкрепите кандидата на парламентарната група, която ви нарече Джипко Бибитков", каза от своя страна Георги Свиленски - БСП за България.

От тази реплика се засегна Тошко Йорданов.

"Всички тука от управляващата коалиция се набутахме в тази ситуация сами и никой в опозицията не ни е виновен. Никой. И затова като сме в тази интересна ситуация, е хубаво да си мерим приказките. В момента от нашата парламентарна група, от ПГ на ПП и от ДБ си мерят приказките. Внимавайте какво казвате, защото след този ден ние трябва да продължим да сме управляваща коалиция. Единственият, който си позволи да говори с риск да ме глобите, тъпотии, беше представител от БСП, който говори преди това тука и не можах да му отвърна. Намеци за сделка между ИТН и партии от опозицията са долни, позорни, лъжливи, отвратителни", заяви Йорданов.

Твърдо срещу Каримански се обявиха от "Възраждане", но не заради неговата личност и качества, а заради това, че подкрепя влизането на България в еврозоната.

"И единият, и доскоро другият кандидат за управител на БНБ не поставя под съмнение членството на България в еврозоната. Нещо, което ние няма как да подкрепим в никакъв случай", каза Костадин Костадинов.

От ДПС разкритикуваха управляващите и определиха като неистини твърденията, че Каримански не е достоен за поста. Според движението има друга причина за отказа на "Продължаваме промяната" да подкрепи Каримански.

"Причината е зависимостта на премиера от Иво Прокопиев. Много му е важен този регулатор на него, за да си вземе лиценз на македонската банка, за да подкара банките с български собственици. ", смята Йордан Цонев от ДПС.

Любомир Каримански: Помията срещу мен полетя, след като вече не бях единствен кандидат

"Демократична България" не участва в дебата. След като видя резултата от гласуването, Каримански изрази искреното си разочарование от липсата на подкрепа.

"Разбрах, че преследването на сметката е по-важно от продължаването на промяната, да ми е за обица на ухото. Нямаше помия срещу мен, докато аз бях единствен кандидат, мисля, че това са фактите, не е ли странно. Първите шепи кафява течност полетяха, след като процедурата приключи и станахме двама", каза той.

Народното събрание трябва да обяви нова процедура, а дотогава управител на БНБ ще остане Димитър Радев, чийто мандат изтече още през лятото на миналата година. Въпросът е дали коалицията ще успее да се обедини около нова кандидатура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Пловдив тази вечер учредяват партия "Продължаваме промяната"
В Пловдив тази вечер учредяват партия "Продължаваме промяната"
Русия обяви 18 дипломати от ЕС за персона нон грата
Русия обяви 18 дипломати от ЕС за персона нон грата