НОВИНИ

Потъването на "Москва" - какви са версиите на Русия и Украйна?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:25, 15.04.2022
Чете се за: 03:52 мин.
По света
Слушай новината

Ден след потъването на крайцера "Москва", Русия атакува фабрика край Киев, която произвежда противовъздушни и противокорабни ракети, и обеща засилване на нападенията.

Инцидентът с военния кораб ще нанесе повече психологически вреди, отколкото материални щети, смятат анализатори. Според Литва, турски кораб е спасил 54-ма моряци от "Москва". Официално потвърждение на информацията няма.

След дни на относително спокойствие, Киев се събуди от воя на сирените за въздушна тревога. Няколко часа по-рано стана ясно, че гордостта на руския военен флот - крайцерът "Москва" е потънал. Информацията беше потвърдена от руското министерство на отбраната и беше цитирана от руски и чужди медии, но по официалните канали за комуникация на ведомството, не се появи. Забележително е обаче, че в описанието на корабите, част от руския флот, "Москва", вече липсва. Наред с дежурната информация за хода на военните действия и поразените цели, днес говорителят на военното министерство заяви, че атаките срещу Киев ще се засилят.

"Количеството и мащабите на ракетните удари по обекти в Киев ще се увеличават в случай на каквито и да било терористични атаки или диверсии на руска територия, извършени от киевския националистически режим", заяви Игор Конашенков.

Според американски медии, днес Русия е поразила завода, в който се произвеждат именно ракетите "Нептун", с които е атакуван корабът.

Потъването на "Москва" ще има силен негативен психологически ефект в Русия, това е значителна и унизителна загуба за Путин, който многократно заяви, че "специалната военна операция" в Украйна "върви по план", пояснява експерт на Би Би Си.

Неслучайно и медиите в Русия не придават голямо значение на инцидента, в много дори се появиха коментари, че оборудването на военния кораб е остаряло и е възможно да не е сработило. Какво се знае за инцидента с крайцера - Киев и Москва имат собствени версии.

Според украинската страна - крайцерът е атакуван и поразен с украинските противокорабни ракети Нептун. Евакуацията на над 500-членния екипаж не е била възможна заради лошото време. Корабът е силно повреден и потъва. Според руската страна - на борда на кораба е избухнал пожар, към момента по неясни причини. С него е свързана и експлоатацията на муниции на кораба. Основното въоръжение и боеприпаси не са засегнати, а екипажът е евакуиран.

Няколко часа по-късно обаче стана ясно, че "Москва" е потънал. Според руското военно министерство - докато е теглен на буксир и се е разразила буря. Близо 12,5 хиляди-тонният крайцер е най-голямата загуба за руския флот от времената на Втората световна война. Корабът влиза на въоръжение през 1983 г. под името "Слава". Носи 16 противокорабни ракети "Вулкан" с обсег 700 километра, ПВО и артилерийски системи. В първия ден на войната, 24 февруари, "Москва" влезе в информационния поток след като прикани украинските граничари от Змийския остров да се предадат, а те не само отказаха, но и отвърнаха със звучно и неприлично послание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гергана Топалова се класира за втори пореден финал на двойки в Анталия
Гергана Топалова се класира за втори пореден финал на двойки в Анталия
Григор Димитров: Играя ден за ден, искам да надградя
Григор Димитров: Играя ден за ден, искам да надградя