НОВИНИ

Румен Гечев, БСП: Залагаме малко над 10% инфлация в актуализирания бюджет

bnt avatar logo
от БНТ
09:15, 04.06.2022
Чете се за: 03:07 мин.
У нас

Консолидираният бюджет на България ще изглежда така: 59 милиарда приходи, 65 милиарда разходи. Дефицитът ще бъде малко над 6 милиарда лева, но спрямо БВП ще бъде 4.1%. Това заяви зам.-председателят на бюджетната комисия в парламента Румен Гечев от БСП.

Депутатът донесе копие от проектобюджета в студиото на "Денят започва с Георги Любенов". Определи разчета като "един от най-консервативните в Европейския съюз".

"Бюджетът на България е разумен по отношение на държавния дълг, на бюджетния дефицит. Ние сме значително по-добре от средните европейски показатели. За съжаление жизненият ни стандарт е зле. По тези показатели, от гледна точка на това дали бюджетът се е съобразил с българската черга и дали не поставя опасности пред финансовата стабилност - не поставя опасности", коментира Гечев.

Инфлацията в актуализирания бюджет е заложена малко над 10% на годишна база спрямо 2021 година.

"Средно за Европейския съюз ще бъде 8-9% инфлация, тоест ние сме малко над средния показател. Но има страни членки на еврозоната - цяла Прибалтика има по-висока заложена инфлация - по предварителни разчети за първите четири месеца - Естония, 9%, Латвия, Литва - 16%", каза Румен Гечев.

Според Румен Гечев парламентът е закъснял с реформите, особено със съдебната, която, по думите му, е пряко свързана с бюджета.

"Когато има силна, справедлива и работеща съдебна система, това е едно прекрасно условие за работеща икономика и обратното. Но вие виждате ,че парламентът не може да промени ВСС сега. Не може да промени прокуратура а без да промени ВСС. Оказва се че някои политици са правили обещания, които няма как да изпълнят без промени в Конституцията или с решение на Народното събрание", каза той.

Желание за промяна има, но там, където реформата изисква квалифицирано мнозинство, ще трябват над 164 депутати - което включва част от гласовете на опозицията, коментира Гечев.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Как да управляваме парите си в период на криза? Важните въпроси за антикризисните мерки на правителството, възможностите за оцеляване на бизнеса и помощта за гражданите може да зададете в нашия сайт на BNTNEWS.BG/me. Ние ще потърсим от специалисти най-точните и изчерпателни отговори.

ВСИЧКО ВАЖНО ПО ТЕМАТА КРИЗА&ПАРИ МОЖЕ ДА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зверев аламрмира, че травмата му в глезена е сериозна
Зверев аламрмира, че травмата му в глезена е сериозна
Каспер Рууд се класира за първия си финал в турнирите от Големия шлем
Каспер Рууд се класира за първия си финал в турнирите от Големия шлем