НОВИНИ

Русия ще допусне износа на украинско зърно, ако черноморските пристанища бъдат разминирани

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
08:21, 04.06.2022 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Слушай новината

Войната в Украйна може да продължи още половин година. Това заяви съветникът на Володимир Зеленски - Михайло Подоляк. Според него, преговори за мир с Русия са възможни единствено, ако Москва почувства, че не може вече да диктува условията и склони на отстъпки.

В обръщение президентът Зеленски изрази увереност, че страната му ще излезе победител от конфликта.

"Врагът ни искаше да заличи много думи. Попасна, Северодонецк. Но ние ще ги напишем отново. Също както Буча. Също както Мариупол. Ще ги напишем до думите "трибунал", "депортация", "изтезание" и "екзекуция". Ще прогоним врага от нашите земи", заяви Зеленски.

Руският президент Владимир Путин коментира, че страната му не е отговорна за хранителната криза, възникнала след началото на войната в Украйна. По думите му, ако Черно море в района на окупираните украински пристанища бъде разминирано, Москва ще осигури износ на блокираното там зърно.

"Няма проблем с износа на зърно от Украйна. Пристанищата в Мариупол и Бердянск са под наш контрол. Имаме готовност да съдействаме за износ на украинско зърно от тези пристанища. Ще гарантираме, че това ще стане безопасно и ще разрешим на чуждестранни плавателни съдове да достигнат до пристанищата", каза Путин.

По въпросите за енергетиката, руският президент изрази мнение, че не Москва, а Брюксел носи отговорност за поскъпването на природния газ и нарушаването на доставките.

"Европейците не ни послушаха, когато ги призовавахме да спазват дългосрочните си договори за доставки на природен газ. Започнаха да ги прекратяват. Някои договори още се спазват, но скоро и те ще бъдат прекратени. Това повлия негативно на целия европейски енергиен пазар. Цените се покачиха. Русия не носи отговорност за това", заяви той.

Тази седмица Русия спря газовите доставки за Дания и Германия. Преди това Газпром обяви, че преустановява отношения с България, Полша и Финландия, след като отказаха да плащат в рубли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
24 украински бежанци са започнали работа в Русе през последната седмица
24 украински бежанци са започнали работа в Русе през последната седмица
Тежки влакови катастрофи в Германия и Словакия през изминалата нощ
Тежки влакови катастрофи в Германия и Словакия през изминалата нощ