НОВИНИ

САЩ призова Русия да не блокира украински пристанища, за да се изнася зърно

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:10, 20.05.2022
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Войната в Украйна задълбочава проблема с изхранването. Вашингтон призова Москва да спре да блокира украинските пристанища, за да се реши въпросът с износа на зърно.

Русия и Украйна държат общо почти 1/3 от световните доставки на пшеница. Световната банка също действа и ще задели 30 милиарда долара за справяне с глобалната продоволствена криза.

Зърнените складове са сред гражданските инфраструктури, които стават мишени на руски атаки. Такъв е складът в Орихив, на 50 километра от Запорожие. След удара съоръжението на практика е неизползваемо. Сраженията в този район са интензивни, защото руските сили се опитват да консолидират контрола на коридора, свързващ Донбас с анексирания Крим.

Жертви на войната са и украинските фермери.

Стопанства във Вилхивка, източно от Харков са били под руска окупация. При изтеглянето си руските войници подлагат всичко на обстрел.

Фермерите казват, че няма да рискуват живота си и да садят реколта за следващата година. Някои от тях намират останки от ракети в полето. Сравняват работата близо до фронтовата линия с опасен хазарт.

Войната изостря все повече проблема с изхранването.

"Войната в Украйна добавя плашещо ново измерение към картината на глобалния глад. Руската инвазия сложи край на износа на храни от Украйна. Увеличението на цените е с до 30% за основните храни", заяви Антонио Гутериш, генерален секретар на ООН.

Световната банка ще опита да реши проблема като задели 30 милиарда долара за справяне с глобалната продоволствена криза.

„Подкрепата наистина е за онези страни, които са най-уязвими и засегнати. И това са предимно страни в Африка, Близкия изток, Централна Азия и Южна Азия", заяви Мартиен Ван Нюкуп, глобален директор по земеделие и храни в Световната банка.

Страните от Г7 също се включват в решаването на проблема.

"Заедно с международните финансови институции ние предоставяме на Украйна 19,8 милиарда долара пряка краткосрочна бюджетна подкрепа", каза Кристиан Линднер, финансов министър на Германия.

Г7 ще подкрепят Украйна и в бъдеще, ако е необходимо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подпалиха автомобил с украинска регистрация във Варна, изгоряха още 2 коли
Подпалиха автомобил с украинска регистрация във Варна, изгоряха още 2 коли
Издирват родителите на откритото мъртво бебе, захвърлено в плик край кофи за боклук
Издирват родителите на откритото мъртво бебе, захвърлено в плик край кофи за боклук