НОВИНИ

16 задържани за пране на пари и контрабанда в Сливен, получавали пари и като социално слаби

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:19, 20.05.2022
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

16 задържани и поне шестима обвинени за пране на пари и контрабанда в особено големи размери. Операцията на антимафиотите и прокуратурата е проведена в Сливен и на Граничния пункт "Капитан Андреево". В чували са открити големи количества пари и златни накити. Участниците в схемата са получавали и средства като социално слаби.

Вижте и още във включването на Иво Никодимов.

Групата е попаднала във фокуса на оперативните преди малко повече от три месеца. Под прикритието на износ на работници за бране на ягоди във Великобритания, агенти на ДАНС и антимафиоти от ГДБОП установяват, че регистрирани като социално слаби пътуват до Острова, но не за да работят в оранжериите. Оказва се, че в тайници на микробуси пренасят огромно количество цигари, които продават на тройно по-високи цени.

"В хода на досъдебното производство са извършени множество претърсвания на жилищни и нежилищни на територията на област Сливен и на моторни превозни средства. При което са иззети вещи и предмети, за които се счита, че имат пряко отношение към предмета на разследването", заяви Веселин Гангалов, окръжен прокурор на Сливен.

Една част от пътуващите се прибирали обратно у нас със самолет, а други с микробусите. И в двата случая физически пренасяли у нас печалбата от продажбата на цигари. Част от парите декларирали като доход от работа във Великобритания. Друга част от парите влизали като оборотни средства в заложни къщи и след това декларирани като печалба. В имоти на част от задържаните са открити големи суми в различни валути и 7 килограма златни накити натъпкани в найлонови торби.

"На този етап може да се приеме, че иззетите парични средства и ценности, като стойност, са около и над един милион лева", заяви Веселин Гангалов.

Друга дейност на групата била контрабандното внасяне на промишлени стоки от Турция, като на митническия пункт "Капитан Андреево" декларирали стоки с ниски митническа стойност и представяли фалшиви фактури. Сред задържаните е лидерът на групата, който е криминално проявен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът: България не е приела плащане в рубли за газа
Премиерът: България не е приела плащане в рубли за газа
България и Северна Македония обмениха добри практики в областта на младежката политика
България и Северна Македония обмениха добри практики в областта на младежката политика