НОВИНИ

Румен Овчаров няма осъдителна присъда на две инстанции

условна присъда румен овчаров
bnt avatar logo
от БНТ
17:35, 13.02.2023
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Изявленията на прокуратурата и следствието, че Румен Овчаров има осъдителна присъда на две инстанции, не отговарят на истината. Това съобщи адвокатът на Овчаров за БНТ.

Сарафов: Новият списък "Магнитски" е открита подкрепа на действията на прокуратурата

Спрямо Румен Овчаров към 13.02.2023 г. не съществува постановен осъдителен съдебен акт. Първоинстанционната присъда на Специализирания наказателен съд, с която той беше частично признат за виновен и частично оправдан, понастоящем е отменена в осъдителната си част.

Същото важи и за въззивната присъда на Апелативния специализиран наказателен съд – тя също е отменена в осъдителната си част от Върховния касационен съд.

В наказателното производство спрямо Румен Овчаров към момента е влязла в сила единствено и само оправдателна присъда за повече от 2/3 от обвиненията му по обвинителния акт.

Наказателното производство срещу Румен Овчаров сега е на етап първоинстанционно производство. Връчен му е обвинителен акт, насрочено е разпоредително заседание пред първоинстанционния съд и то тепърва предстои да се проведе. Оттук насетне делото продължава по по-малко от 1/3 от обема на първоначалните обвинения срещу Румен Овчаров, тъй като за всички останали той е окончателно оправдан.

По обвиненията, фигуриращи в обвинителния акт, по които все още няма влязла в сила оправдателна присъда, е изтекла абсолютната давност за наказателно преследване. Производството не се прекратява, а продължава, само защото Румен Овчаров желае да бъде установена истината – че той не е извършвал престъпление, се казва още в съобщението от адвоката на Овчаров.

Румен Овчаров за "Магнитски": Нищо не ме притеснява

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров разгроми Карацев на старта в Ротердам
Григор Димитров разгроми Карацев на старта в Ротердам
Въвеждат мерки за помощ и подслон на бездомни и бедстващи хора в Благоевград
Въвеждат мерки за помощ и подслон на бездомни и бедстващи хора в Благоевград