НОВИНИ

Румен Радев: На 49-ото НС е отредена съдбовна роля, първостепенна задача е бюджетът

bnt avatar logo
от БНТ
10:18, 12.04.2023
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

На 49-ото Народно събрание е отредена съдбовна роля. Всички очакваме час по-скоро то да вземе дългоочаквани решения не само за изхода от политическата криза, но и за отстояване на европейската перспектива на страната и бъдещото демократично общество. Това заяви президентът Румен Радев в обръщението си към новите депутати от трибуната на пленарната зала.

Държавният глава открои приемането на бюджета като първостепенна задача пред 49-ото Народно събрание. От трибуната на пленарната зала Радев изрази надежда, че план-сметката ще бъде внесена от редовен кабинет, а не от служебното правителство.

"Без съмнение предизвикателствата към това народно събрание са големи, но и без съмнение приемането на Бюджета е първостепенна задача. Предстои решаването на сложно уравнение, което трябва да гарантира както доходите на българските граждани в условия на криза и инфлация, така и перспективата за икономически растеж и съхраняване на дългосрочната финансова стабилност. Силно се надявам, и така е редно, бюджетът да бъде внесен от редовно правителство, което да се ангажира с ясни дългосрочни политики и да поеме отговорност за това. Ако това не стане - служебното правителство ще внесе бюджет, но крайната дума ще е ваша, особено в частта за бюджетния дефицит", каза президентът.

Той изтъкна, че очаква от депутатите да подкрепят европейския курс, зададен от служебното правителство, като подкрепят законите по Плана за възстановяване и устойчивост, но и да подходят с цялата си отговорност да гарантират националната сигурност.

"И да се сложи край на заблудата, че заменяйки няколко стари танка с други стари такива, ще решим проблемите с окомплектоването и недостига в Българската армия. Това е бягство от отговорност и към България, и към съюзниците ни, които очакват от нас да изпълняваме ангажиментите си. Защото истинската модернизация изисква сериозно планиране и ангажиране на националния бюджет, грижа да хората в армията, тяхната подготовка и мотивация", каза Радев.

Държавният глава призова разговорите между партиите да се водят на базата на ценности, а не на вътрешнопартийни сметки.

"Трябват ясно изразени принципни, приоритети и ценности. Предизборната кампания приключи, а обществените очаквания са огромни. От вашите решения зависи просперитета на нацията и европейското бъдеще на България. Няма да го постигнем с лозунги и заклинания, а с действия, загърбване на личните и вътрешнопартийни интереси, а със следването на амбициозни национални цели", каза още президентът.

Обобщение за очакванията на президента Румен Радев и на служебния премиер Гълъб Донев към 49-ия парламент вижте във включването на Вера Александрова:

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десислава Атанасова: Политическата криза не може да бъде решена само от една формация, партия или коалиция
Десислава Атанасова: Политическата криза не може да бъде решена само от една формация, партия или коалиция
Николай Милков: Откакто е прието европейското предложение за РСМ, не виждаме стъпка към изпълнението му
Николай Милков: Откакто е прието европейското предложение за РСМ, не виждаме стъпка към изпълнението му