НОВИНИ

Румен Радев: Ще направя всичко възможно по най-бързия начин да имаме служебно правителство

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
11:08, 09.05.2021 (обновена)
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Очаква се на 11 май президентът Румен Радев да издаде указа, с който разпуска официално 45-ия парламент, насрочва датата на предсрочните избори 11 юли и обявява състава на служебния кабинет. И Днес Румен Радев отказа да съобщи името на бъдещия служебен премиер, потвърди единствено, че е мъж. Неофициално се споменава името на Стефан Янев.

Румен Радев и Илияна Йотова поднесоха цветя пред Паметника на Незнайния воин

Президентът Румен Радев отново коментира датата на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

"На 4 юли категорично не можем, няма такава ЦИК, която да се справи с това предизвикателство и нарушаваме всякакви хронограми. Така че за да имаме избори възможно най-рано - на 11 юли, трябва да изчакаме поне 11 май, за да издам указ за назначаване на служебно правителство. Служебното правителство има много малък времеви мандат, очакванията към него са огромни, отговорностите са големи, то е въпрос на баланс. Да се намери най-добрият екип, който да се съчетае по оптимален начин, така че да изпълни тази трудна задача", заяви Радев.

Той отново реагира на казаното вчера от премиера в оставка Бойко Борисов, че "шоуто в парламента излиза по 19 милиона лева на ден".

"Сегашната корупция ни излиза най-скъпо от всичко - по-скъпа от избори, по-скъпа от харчовете за Народното събрание, по-скъпа от всички други разходи. Тя е в огромни размери и с нея трябва да се борим", зави Радев.

Президентът заяви още, че ще направи всичко възможно по най-бързия начин да имаме служебно правителство, като се съобрази със сроковете, залегнали в Конституцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Костов отново ще работи в Казахстан
Николай Костов отново ще работи в Казахстан
Любен Дилов-син: 45-ият парламент задмина по резил националния отбор по футбол
Любен Дилов-син: 45-ият парламент задмина по резил националния отбор по футбол