НОВИНИ

Румен Радев ще посети Тараклийския университет в навечерието на Деня на бесарабските българи

Александър Марков
от Александър Марков
06:13, 28.10.2022 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

В Тараклия, Молдова, президентът Румен Радев ще участва в събитията по случай Деня на бесарабските българи, който е утре 29 октомври.

Държавният глава ще бъде в Тараклийския държавен университет “Григорий Цамблак” - образователно средище на бесарабските българи в региона.

Университетът, който е открит през 2004 г. и е кръстен на българския духовник Григорий Цамблак, е единственото висше учебно заведение извън България, в което се преподава разширено изучаване на български език и литература, култура, история, музика. България всяка година осигурява стипендия и издръжка за прием на 100 студенти и докторанти от Университета.

Заради образователната реформа в Молдова Университетът имаше опасност да загуби академичния си статут и да стане филиал на Държавния педагогически институт в Кишинев, но след усилията на българската държава в разговори с Кишинев в крайна сметка остана независимо учебно заведение. Засега.

В региона Тараклия в южната част на Молдова има около 50 000 бесарабски българи, без да се броят живеещите в непризнатата Приднестровска молдавска република. Останалата част от бесарабските българи живеят в Украйна, където е и най-големият им брой.

Радев ще се срещна с представители на местната българска общност, ще положи венец на паметника “Шипка” в Кишинев в памет на българските опълченци, участвали в Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. На 12 април 1877 г. това място се е състоял парад на руските войски, българските опълченци и молдовски доброволци, преди да се отправят към Балканите. На същото място е обявен манифестът, с който Русия обявява война на Османската империя.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илън Мъск завърши придобиването на "Туитър"
Илън Мъск завърши придобиването на "Туитър"
Зеленски отправи видеообръщение до останки от свален дрон
Зеленски отправи видеообръщение до останки от свален дрон