НОВИНИ

Сърбия с ново правителство седем месеца след предсрочните избори

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:52, 27.10.2022
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

С половин година закъснение Сърбия има ново правителство. Снощи то беше подкрепено в парламента от 157 депутати от общо 225 присъстващи на заседанието. За премиера Ана Бърнабич това е трети мандат. Като приоритети тя посочи инвестициите в енергийна инфраструктура и членството в ЕС.

Седем месеца след предсрочните избори новият сръбски кабинет положи клетва. В състава му влизат 28 министри - 25 ресорни и трима без портфейл. Решение, което опозицията определи като твърде разточително в условията на криза.

Правителството беше сформирано от коалицията около Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич и социалистите на Ивица Дачич, който ще бъде вицепремиер и министър на външните работи.

Постът си не запазва министърът на енергетиката Зорана Михайлович. Тя е смятаната за един от прозападните гласове в Сърбия, известна с уважението, с което се ползва от ЕС и САЩ, но също и с трудните си отношения с проруски настроения Ивица Дачич. От новия състав отпада и досегашният вътрешен министър Александър Вулин, открито наричан човек на Москва в Белград.

Енергетиката ще бъде абсолютен приоритет. Новото сръбско правителство планира да инвестира 12 милиарда евро, включително в тръбопроводи за петрол и газ, както и за увеличаване на капацитетите за производство на електричество.

При представянето на програмата си пред парламента премиерът Ана Бърнабич посочи, че независимо от всички проблеми и разногласия, ЕС остава стратегическа дестинация за Белград.

"Сърбия е напълно ангажирана с диалога с Прищина, но условието за нови споразумения за нормализиране на отношенията е изцяло да бъдат изпълнени договореностите от Брюксел, постигани преди почти десет години", заяви Ана Бърнабич, министър-председател на Сърбия.

Номинирането на нов премиер и сформирането на правителство закъсня, защото се забави свикването на парламента заради нередности в една от изборните секции. На изборите на 3 април управляващата Сръбската прогресивна партия спечели най-много гласове, но се наложи да търси коалиционни партньори, за да управлява.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тройка на Адеумни със сирената донесе първи успех на Шумен в НБЛ
Тройка на Адеумни със сирената донесе първи успех на Шумен в НБЛ
"Пътна полиция": Хиляди шофьори карат с превишена скорост в София всеки ден
"Пътна полиция": Хиляди шофьори карат с превишена скорост в София всеки ден