НОВИНИ

Хърватия подкрепя членството на Румъния и България в Шенген

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:52, 27.10.2022
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Членството на България, Румъния и Хърватия в Шенген ще направят външните граници на Европейския съюз по- сигурни. Това е общото мнение на вицепрезидента Илияна Йотова и на хърватския президент Зоран Миланович, които се срещнаха днес в Загреб.

Йотова и Миланович са обсъдили пътя, който измина Хърватия за присъединяване към еврозоната. Президентът на Хърватия вярва, че цените ще останат същите, а доходите няма да намалеят. Зоран Миланов е потвърдил позицията, че Хърватия, България и Румъния заедно трябва да влязат в Шенген.

Двамата са коментирали еврочленството на Република Северна Македония. Илияна Йотова подробно е представила българската позиция и резервите за започване на преговори със Скопие. Тя е споделила скептицизма си, че ще има още проблеми, които трябва да се решават.

Вицепрезидентът Илияна Йотова посети Загребския университет, който е един от най-старите в Европа. Създаден е преди повече от 350 години. Философският му факултет предлага повече от 100 програми, сред тях и изучаване на български език.

Йотова се срещна с ръководството на факултета и със студенти, изучаващи български език, които тази година са 15. Те признаха, че най-трудна им е граматиката.

Илияна Йотова пожела на студентите да превърнат българския език и литература в своя професия. По-рано Йотова поднесе венец на паметника на Иван Вазов в Загреб.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шампионът Берое стартира с тежка загуба в Еврокъп
Шампионът Берое стартира с тежка загуба в Еврокъп
Левски загуби първия си мач в Балканската лига
Левски загуби първия си мач в Балканската лига