НОВИНИ

Румен Радев свиква консултации с представители на парламентарните групи

Александър Марков
от Александър Марков
06:23, 06.12.2021 (обновена)
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Третите поред консултации с парламентарно представените партии започват само след минути, в 9.00 ч. Според обявения от прессекретариата на президента график, в 9.00 ч. ще влязат "Продължаваме промяната", в 10.15 ч. - ГЕРБ-СДС, в 11.30 ч. - ДПС, в 14.00 ч. - "БСП за България".

Доколкото вече стана ясно в публичното пространство, коалиционното споразумение между четирите партии ПП, БСП, ДБ и ИТН вече е готово, разпратено е на формациите и се очаква до дни да бъде одобрено, да бъде договорена структура и състав на МС между тези формации. Когато евентуално би бил гласуван такъв кабинет - остава неясно. Според Кирил Петков, който ще бъде и номинацията на ПП за премиер, оптимистичният вариант е тази седмица, реалистичният - другата.

Новият кабинет се очаква до седмица

Стана ясно още, е, че до сряда се очаква да има яснота и каква точно ще е структурата и съставът на кабинета, който "Продължаваме промяната" и останалите три формации ще предложат. Според изявления на Петков и Василев, структурните промени биха били минимални: специално министерство за държавните предприятия, иновациите и растежът - в друго.

Кирил Петков ще бъде предложен за министър-председател, Асен Василев - за министър на финансите, Бойко Рашков да запази поста вътрешен министър, а Николай Денков - на образованието.

Бъдещият кабинет: Четири от постовете са ясни, утре се очаква текстът на коалиционното споразумение

ГЕРБ-СДС, които вече се обявиха за опозиция, заявиха, че няма да подкрепят предложението за кабинет. Позицията на ДПС към момента е неясна, а "БСП за България" ще бъдат втората партия в оформящата се четворна коалиция.

След консултациите очевидно президентът трябва да задейства проучвателната процедура, като няма срок, в който да връчи първия мандат. Първата сила, обаче, в случая "Продължаваме промяната" ще има седем дни, за да върне мандата изпълнен.

Предстои да разберем как ще протекат консултациите. БНТ ще ги излъчи на живо, можете да ги проследите и на сайта ни bntnews.bg или на страницата на "По света и у нас" във Фейсбук.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма данни за смъртни случаи от Омикрон - скок на случаите в Европа
Няма данни за смъртни случаи от Омикрон - скок на случаите в Европа
Тристранката се събира на заседание
Тристранката се събира на заседание