НОВИНИ

Новият кабинет се очаква до седмица

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:00, 05.12.2021
Чете се за: 04:55 мин.
У нас
Слушай новината

Тази вечер финалният документ за коалиционното споразумение ще бъде изпратен към партийните централи. Те ще имат няколко дни, за да го одобрят. От "Продължаваме промяната" не изключиха възможността да има корекции в текстовете.

В споразумението няма заложени имена, а само финалните политики, които са били обсъдени по време на експертните дискусии около съставянето на кабинет.

Министерствата, които ще получат от всяка партия все пак са планирани, въпреки че не са ясни конкретните имена. По неофициална информация схемата на кабинета вероятно ще бъде 8-4-4-3.

Оптимистичната прогноза е до една седмица страната ни да има ново правителство. Тази прогноза е на съпредседателя на „Продължаваме промяната” Кирил Петков пред БНР.

Най-вероятно именно Петков ще бъде издигнат за премиер, което беше казано от него още във вечерта на изборите.

"Продължаваме промяната" ще подпише коалиционното споразумение поотделно с всяка една от формациите. Очаква се това да стане до средата на следващата седмица. Това заяви в интервю за БНР съпредседателят на партията Кирил Петков.

"Всеки един от коалиционните партньори ще подпише договора, но най-вероятно той ще бъде с нас като "Продължаваме промяната", но реално ще бъде един и същи текст. Така всъщност ангажиментът ще бъде към мандатоносителя. Всеки един от коалиционните партньори ще поеме този ангажимент. Мисля, че това е структурата, на която в този момент сме се спрели", каза Петков.

От "Продължаваме промяната" ще дадат кредит на доверие на коалиционните партньори за излъчване на кандидати за министерските позиции, но под условие за ясна равносметка за постигнати цели. Към тях ще прехвърлят и инициативата за избор на хора.

Кирил Петков потвърди номинациите на ПП за министри на финансите, вътрешните работи и образованието. Това са Асен Василев, Бойко Рашков и Николай Денков.

"Нямаме разногласия кой кое министерство очаква да даде своята номинация към него. Хубавото е, че начинът на разговори стана доста ясен. първо, политиките бяха доста прозрачни и на базата на тези политики ние продължаваме да си говорим доста често с всеки един от коалиционните партньори, за да поддържаме диалога и ако има някакви въпроси, различни мнения да бъдат обсъдени веднага", обясни Петков.

В предаването "Говори сега" от "Демократична България" останаха лаконични по темата с разпределянето на министерските кресла.

"Този въпрос не е решен. Предстои да бъде взето окончателното становище по темата. Смятам, че не е задължително "Демократична България" да има свои министри в това правителство. Нашето влияние ще бъде доста важен коректив за това правителство", заяви Мартин Димитров от "Демократична България"

От "Екогласност" , които са част от коалиция "БСП за България" заявиха, че им подхождат министерства, които генерират социална политика. Сред тях - социалното, здравното и това на околната среда и водите.

"Много интересни неща има в този протокол. Това ми дава надежда, че ще има правителство. За политиките, които се разбрахте по отношение на екологията? 95%, останаха пет процента, които ще се решават на политическо ниво", каза Емил Георгиев – председател на "Екогласност".

Това за него е гаранция, че правителството, което ще се състави до десетина дни, ще има бъдеще

Подобна коалиция ще е трудна за балансиране и има опасност от неефективно управление, смятат от ГЕРБ. Оттам обвиниха президента, че се намесва пряко при съставянето на кабинета.

"Всеки, който е запознат с политическия живот, знае, че президентството участва в съставянето на кабинета и оказва натиск върху преговарящите политически партии затова кой и как да бъде структуриран този кабинет. Включително и личния състав на министерския съвет", заяви Даниел Митов.

Финалното решение за министерските кресла ще бъде взето в коалиционния формат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арести и напрежение на протест срещу крайнодесния кандидат-президент на Франция
Арести и напрежение на протест срещу крайнодесния кандидат-президент на Франция
Магнус Карлсен с победа в мача за световната титла по шахмат
Магнус Карлсен с победа в мача за световната титла по шахмат