НОВИНИ

Бъдещият кабинет: Четири от постовете са ясни, утре се очаква текстът на коалиционното споразумение

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:11, 04.12.2021
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Преговорите между бъдещите коалиционни партньори са пред финал: очакваме още утре да има вариант са споразумението, който четирите партии ще одобряват след това.

Очаква се всяка от партиите, които ще влязат в бъдещото коалиционно управление - "Продължаваме промяната", БСП ,"Има такъв народ" и "Демократична България", да имат по един вицепремиер. Това стана ясно от изказвания пред медии на лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев.

Очаква се до утре вечер да е готова чернова на коалиционното споразумение. Документът трябва да бъде одобрен и от ръководствата на партиите, за да се стигне до подписването му.

Консултациите за кабинет ще са два дни, Кирил Петков е номинацията за премиер

Вероятно Кирил Петков ще е номинацията за премиер на "Продължаваме промяната", а Асен Василев - за вицепремиер и министър на финансите. Разбра се също, че новата формация ще предложи служебния министър Бойко Рашков да продължи работата си във вътрешното министерство.

Очаква се и Николай Денков да запази поста си в образованието, защото преди дни желанието за съвместна работа в следващо редовно правителство беше потвърдено и от двете страни. Имената на всички кандидати за министри в новия кабинет вероятно ще бъдат обявени другата седмица.

Василев и Петков посочиха, че структурата и състава на Министерския съвет все още се уточняват с партньорите от другите три формации.

Асен Василев: Идва ново поколение в политиката, с което ще изчистим и подредим държавата

"Силно се надяваме, че ще успеем да направим правителство и да изкараме 4-годишен мандат, заяви в предаването "Панорама" Асен Василев.

Асен Василев коментира целите, които си поставят. Първо, да спрат течовете и корупцията и това да стане по системен начин. Второ, да овладеят кризите - енергийна, здравна и политическа. И трето:

"Да се вдигнат доходите, да тръгне икономическият растеж и да си подредим държавата по такъв начин, че наистина да ни е кеф да живеем в нея", каза още Василев.

Преговорите между четирите партии в бъдещата коалиция за структурата и състава на проектокабинета продължават и през уикенда, но не се излъчват пред медии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Папа Франциск призова за сближаване на православни и католици при посещението си в Гърция
Папа Франциск призова за сближаване на православни и католици при посещението си в Гърция
Манчестър Сити излезе първи след лесна победа срещу Уотфорд
Манчестър Сити излезе първи след лесна победа срещу Уотфорд