ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Какви са причините за растящите цени на храните?

bnt avatar logo от БНТ
A+ A-
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време 0:00
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
    • Спряни субтитри, selected
      Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.
      Слушай новината
      00:00
      00:00

      Докато политиците разпределят постове, цените на храните продължават да растат. Това сочат данни на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство. Някои казват, че краят на евтините хранителни продукти у нас е дошъл.

      В студиото на "Говори сега" Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите и Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

      "Договарят се постове, министерства и коалиционни споразумения, а никой не се е срещнал с бранша, за да залегнат като политики в коалиционните споразумения", коментира Димитър Зоров.

      Той заяви, че млечните продукти у нас в момента се продават за много по-малко от себестойността си, а по-евтините от тях може да не съдържат необходимата хранителна стойност. Зоров е категоричен, че всички млекопроизводители у нас работят на загуба.

      "В един кашкавал за 20 лв./кг се включват търговската надценка - около 40%, 20% ДДС и за производителя остават 40% печалба. В момента млякото на борсова цена в Европа е около 1 лв., а в България - около 90 ст. Един кашкавал се прави с 10 литра мляко - как може да излезе кашкавал за 12 лв. от едно предприятие, при положение, че имаме четири пъти по-висок ток, два пъти по-скъпа газ", обясни той.

      Положението на българските производители и преработватели не е никак розово, потвърди и Владимир Иванов. От една страна нарастват ресурсите, необходими за растениевъдството - торове, горива и други. От друга страна има и натиск на пазара, който е много конкурентен, което се отразява като менгеме за производителите, които са по средата на веригата.

      • Според двамата няма драстични скокове при цената на рибата, защото българинът традиционно не консумира рибни продукти.

      • Свинското месо е поскъпнало с 1% от миналата година, цената му е стабилна, тъй като има и свръхпредлагане на европейския пазар. Не се очаква да поскъпне и след Нова година.

      • Зелето е поскъпнало с 69%, защото има малко производство и недобра климатична година. Производството на плодове и зеленчуци зависи най-вече от времето през годината.

      Говори се за милиарди в помощ на населението, което е необходимо, но никой не говори за подкрепа на бизнеса, каза още Зоров. Сблъсъкът между търсенето и предлагането е много мощен и това са важните фактори, които определят цените на пазара, допълни Иванов.

      Вижте целия разговор във видеото

      Гледайте повече теми от "Говори сега"

      ТОП 24

      Най-четени

      Product image
      Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
      Абонирай ме за най-важните новини?