Докато политиците разпределят постове, цените на храните продължават да растат. Това сочат данни на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство. Някои казват, че краят на евтините хранителни продукти у нас е дошъл.
В студиото на "Говори сега" Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите и Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
"Договарят се постове, министерства и коалиционни споразумения, а никой не се е срещнал с бранша, за да залегнат като политики в коалиционните споразумения", коментира Димитър Зоров.
Той заяви, че млечните продукти у нас в момента се продават за много по-малко от себестойността си, а по-евтините от тях може да не съдържат необходимата хранителна стойност. Зоров е категоричен, че всички млекопроизводители у нас работят на загуба.
"В един кашкавал за 20 лв./кг се включват търговската надценка - около 40%, 20% ДДС и за производителя остават 40% печалба. В момента млякото на борсова цена в Европа е около 1 лв., а в България - около 90 ст. Един кашкавал се прави с 10 литра мляко - как може да излезе кашкавал за 12 лв. от едно предприятие, при положение, че имаме четири пъти по-висок ток, два пъти по-скъпа газ", обясни той.
Положението на българските производители и преработватели не е никак розово, потвърди и Владимир Иванов. От една страна нарастват ресурсите, необходими за растениевъдството - торове, горива и други. От друга страна има и натиск на пазара, който е много конкурентен, което се отразява като менгеме за производителите, които са по средата на веригата.
Говори се за милиарди в помощ на населението, което е необходимо, но никой не говори за подкрепа на бизнеса, каза още Зоров. Сблъсъкът между търсенето и предлагането е много мощен и това са важните фактори, които определят цените на пазара, допълни Иванов.
Вижте целия разговор във видеото
Гледайте повече теми от "Говори сега"