НОВИНИ

Сградата на летище Русе ще стане недвижима културна ценност

bnt avatar logo
от БНТ
20:02, 04.12.2021
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Сградата на летище Русе да бъде обявена за недвижима културна ценност. Това предлагат от Българската секция към Международната организация за документиране и опазване на сгради на Модерното движение и Националния институт за недвижимо културно наследство.

Ценен образец на архитектурния модернизъм от втората половина на 20 век, догодина летището може би ще посрещне първите си пътници след 30-годишно прекъсване.

Сграда на летището край село Щръклево – забележителен синтез между архитектура и монументални изкуства, е построена през 1976 година по проект на русенския архитект Йордан Бояджиев. И по щастливо стечение на обстоятелствата, въпреки че от години не се ползва, е оцеляла в автентичния си вид заедно с вътрешното обзавеждане.

Инициативата да бъде обявена недвижима културна ценност и да бъде запазена за поколенията е на архитект Венцислав Илиев, ученик на архитект Бояджиев.

"Тази сграда е синтез на всичко това, което включва модернизма – чисти и ясни форми, прекрасна конструкция, великолепен интериор. От нея струи един оптимизъм и една чистота в мисленето и в обемно-пространственото и художествено оформление", казва той.

Богато остъклени фасади, изтеглената леко назад контролна кула с фин плосък покрив, стълбището към ресторанта и терасата – всеки детайл е красив, но и функционален.

"Козирката е изключителна, погледнете колко е елегантна, Изумителна конструкция, вантове, т.е. окачена на метални жици. Когато духне и най-силният вятър, тя не помръдва, което доказва нейното качество и като проект, и като изпълнение", допълва арх. Илиев.

От община Русе вече са ремонтирали покрива и санитарните помещения. Държавата също се ангажира да инвестира в модернизирането на авиобазата.

"Трябва да бъде направено по много деликатен начин, за да не се загуби автентичността на модернизма в този му вид, в който го виждаме", обясни архитектът.

Цялостният облик е завършен с монументалните пластики на скулптора Галин Малакчиев, който е ученик на проф. Любомир Далчев. Русенци се надяват, че следващата година красивата сграда на летището край Щръклево ще посрещне първите си пътници.

Вече има заявен интерес от страна на авиопревозвач да възстанови вътрешните полети от Русе до София. Очаква се първите полети да се осъществят само след месеци.

Репортер: Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манчестър Сити излезе първи след лесна победа срещу Уотфорд
Манчестър Сити излезе първи след лесна победа срещу Уотфорд
Байерн (Мюнхен) охлади шампионските амбиции на Борусия (Дортмунд)
Байерн (Мюнхен) охлади шампионските амбиции на Борусия (Дортмунд)