НОВИНИ

Онлайн платформа помага в обучението на деца със специални образователни потребности

bnt avatar logo
от БНТ
18:57, 04.12.2021
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Вече трета година се говори за трудностите, през които минават родителите, които се борят с онлайн обучението на децата си. Още по-тежка е битката на родителите на децата със специални образователни потребности.

Ани се ражда преди четири години и на пръв поглед не изглежда да има проблеми. Впоследствие родителите ѝ разбират, че страда от рядко генетично заболяване, което се отразява върху неврологичното ѝ състояние, развитието на мозъка, слуха и говора. Благодарение на упражненията в център за деца като нея, Ани има голям напредък.

"Времето на педагозите и специалните терапевти е ограничено в това да помагат на нашите деца и те са лимитирани в това да обучават нас, родителите, в това как ние можем да помагаме на децата си, така че тази платформа дава възможност на родителите да получат знания и умения за работа с техните деца със СОП", казва бащата на Ани Борислав Лозанов.

Онлайн образователната платформа "Подкрепи ме" е създадена от УНИЦЕФ, съвместно с Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование. Платформата е в подкрепа на децата със СОП, техните родители и учители.

С новата платформа на УНИЦЕФ деца като Ани ще могат да правят упражненията си вкъщи.

"Истината е, че децата със СОП са сред най-изключените групи, включително и от онлайн образованието. В този смисъл платформата "Подкрепи ме" дава възможност за допълнителни ресурси и допълнителна подкрепа за децата, независимо дали са онлайн или присъствена форма", каза в студиото на "Говори сега" Мария Янкова, директор "Образование" в УНИЦЕФ България.

В студиото беше и актрисата Елена Петрова, която е посланик на добра воля на УНИЦЕФ България.

"Надявам се платформата да има много по-сериозна устойчивост, не само в условията на пандемия, а ще продължи да работи и в бъдеще. Това е изключителна привилегия за всички хора, които имат деца със СОП, особено в по-отдалечените региони, където срещите с терапевти са много редки и трудни", заяви Петрова.

Вижте повече във видеото

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бетис нанесе първа загуба на Барселона под ръководството на Шави
Бетис нанесе първа загуба на Барселона под ръководството на Шави
Гол в добавеното време прати Ливърпул на върха във Висшата лига
Гол в добавеното време прати Ливърпул на върха във Висшата лига