НОВИНИ

Как да рециклираме пластмасовите бутилки?

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
19:49, 04.12.2021
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Пластмасовите бутилки са екологичен проблем, към който Европа гледа със зорко око. Те трябва да бъдат рециклирани, но вместо това стигат до парковете, реките и морето.

У нас от бутилките за еднократна употреба до рециклиране стигат само 22%. Европа ни е дала 8 години да вдигнем този процент до 80. От години обаче въпреки разделното събиране у нас, напредък няма. Повечето европейски държави вече са въвели или въвеждат така наречената депозитна система за отпадъци, при която връщаш пластмасова или стъклена бутилка и получаваш пари.

Пластмаса по път, по въздух, под вода и над вода. Често казват, че проблемът е в хората, които не събират разделно. Но практиката показва, че понякога дори да искат, нямат шанс.

"Нямаме разделно събиране по Черноморието, в голяма част, нямаме разделно събиране в малките населени места. И е едно изключително приключение за човек да изхвърли разделно отпадъците си", казва Елеонора Йосифова от екип "Нулеви отпадъци" на сдружение "За земята".

Проблемът не е само български. В Литва, обаче, както и в още 40 държави по света вече са намерили решение.

"В Литва природата е много красива, красиви езера и реки, но можете да си представите каква беше гледката, когато 1/3 от пластмасовите бутилки не стигаха до рециклиране", разказва Гинтарас Варнас, управител на депозитна система за отпадъци в Литва.

България е една от държавите, в които ако си съвестен гражданин и искаш да рециклираш бутилката си, трябва да се оглеждаш за жълт контейнер. Докато в Литва има над 3000 места, в които си мотивиран да оставиш пластмасовата си или стъклена бутилка, тъй като ти дават пари.

Схемата е проста - бутилката е с малка надценка и си я взимаш обратно, веднага щом върнеш шишето. В Литва само за 5 години са събрали бутилки колкото 11 Айфелови кули. Система вече е въведена и в други държави.

"Хората, с които най-често се сравняваме, румънците, вече имат променено законодателство. И са по пътя в това да интегрират депозитна система в своята държава. Гърците имат такава цел, по която са тръгнали. Хърватите вече имат такава система", заяви Елеонора Йосифова.

Екологични организации са предлагали тази система и у нас - на държавно ниво. И отговорът обикновено е "не" - с няколко аргумента.

"Че е невъзможно, че е скъпо, че при нас няма как да стане и че ще инвестираме усилия само в разделно събиране", казва Елеонора.

В Литва са изчислили, че за да работи цялата система, цената, която всеки гражданин плаща, е 5 евро на година. И напомнят с намигване, че има и по-евтин вариант.

"Най-евтиният вариант е просто да не правите нищо. Да оставите бутилките по реките и парковете. Сметката ще я плати природата", заключи Гинтарас Варнас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байерн (Мюнхен) охлади шампионските амбиции на Борусия (Дортмунд)
Байерн (Мюнхен) охлади шампионските амбиции на Борусия (Дортмунд)
Венеция отново е под вода
Венеция отново е под вода