НОВИНИ

Румен Радев удостои с Почетен знак на президента спортистите Таню Киряков, Румяна Нейкова, Йордан Йовчев и Станка Златева

румен радев удостои почетен знак президента спортистите таню киряков румяна нейкова йордан йовчев станка златева
bnt avatar logo
от БНТ
12:33, 29.06.2023
Чете се за: 03:30 мин.
Спорт
Слушай новината

Държавният глава Румен Радев удостои с Почетен знак на президента олимпийските и световни шампиони Таню Киряков, Румяна Нейкова, Йордан Йовчев и Станка Златева по случай навършването на кръгли годишнини.

Злато на олимпиадата в Сеул през 1988 г. на 10 метра въздушен пистолет и злато на олимпиадата в Сидни през 2000 г. на 50 метра пистолет са двата върха в кариерата на стрелеца Таню Киряков, който през март навърши 60 години.

Върхът в състезателната кариера на Нейкова, състезателка по гребане, е титлата от Пекин през 2008 година при петото ѝ участие на Олимпиада и така събира пълен комплект медали от летни игри - златен от Пекин, сребърен от Сидни и бронз от Атина. През април тя навърши 50 години.

"Тези признания са плод на нашия труд, на нашата реализация, зад тези награди стоят много труд, много лишения, и разбира се да не забравяме Република България. "Често си спормян за успехите. Това са спомени, които човек никога няма да забрави. А, и работата ми е свързана със спорта, така че няма как да не се връщам назад. Минали са доста години след нашите победи и след 10-15 години, приятно е", заяви пред БНТ Румяна Нейкова.

Йовчев, състезател по спортна гимнастика, е олимпийски вицешампион, носител на четири медала от олимпийски игри (сребро от Атина 2004 на халки, бронз на земя от Атина`2004, бронзови отличия на земя и халки от Сидни'2000), четирикратен световен шампион и трикратен световен вицешампион. През февруари навърши 50 години.

Станка Златева е първата състезателка по борба от България, участвала на олимпийски игри. Носителка на два сребърни медала от Олимпийските игри през 2008 г. в Пекин, Китай, и през 2012 г. в Лондон, Великобритания. Петкратна световна шампионка. През март навърши 40 години.

В рамките на събитието държавният глава удостои с плакет „Млад спортист“ учениците, постигнали най-добри резултати на проведения през изминалата учебна година „Президентски тест“, част от инициативата „Спортувай с президента“.

Плакет „Доброволец на годината“ беше връчен на Младежки парламент - Ямбол за доброволческите усилия, допринесли за провеждането на спортните състезания от „Президентския тест“. За осигуряване на най-добри условия за масов спорт, развитие на младите таланти и популяризиране на инициативата държавният глава удостои с плакет „Община на годината“ Община Ямбол.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владимир Зографски завърши на 15-о място в ски скока на трева на Европейските игри в Полша
Владимир Зографски завърши на 15-о място в ски скока на трева на Европейските игри в Полша
Николай Денков: Правя всичко възможно, за да се стигне до ротацията с Мария Габриел
Николай Денков: Правя всичко възможно, за да се стигне до ротацията с Мария Габриел