НОВИНИ

Румен Радев: Време е да излекуваме всички наши комплекси за тази политическа обреченост (Обзор)

bnt avatar logo
от БНТ
19:06, 06.09.2021
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

Да се научим от Съединението, че е време да излекуваме комплексите си за политическа обреченост - това призова днес президентът Румен Радев. По думите му Съединението доказва, че с единната воля на целия български народ и с политическа мъдрост можем да постигнем своята голяма национална цел. Пред журналисти Румен Радев коментира и очакванията за нов политически проект около служебните министри Кирил Петков и Асен Василев.

Голямата национална цел днес е единението на българите за един по-добър живот, заяви в Раковски президентът Румен Радев.

"Трябва да се научим от Съединението, че е време да излекуваме всички наши комплекси за тази политическа обреченост, защото именно Съединението показа, че ние сме способни да постигаме големи цели. Време е да го направим и днес", каза държавният глава.

Все още няма яснота, ако изборите са две в едно, дали парламентарният вот ще бъде заедно с първия тур от президентския, или ще се проведе с балотажа. Това, по думите на държавния глава, зависи до голяма степен и от работата на депутатите, чиято основна задача сега е актуализацията на бюджета.

Президентът Радев: Обстановката в парламента срива всякакви усилия за рационално решение

Румен Радев не отговори ще има ли промени в следващия служебен кабинет, но за първи път коментира очаквания нов политически проект на министрите Кирил Петков и Асен Василев.

"Ако искат да бъдат полезни за обществото, те не трябва да създават просто поредния партиен проект, а трябва да следват една по-широка философия, отворена към цялото общество. Защото има вълна за промяна, но никоя партия не може да монополизира надеждите на българите, защото никоя партия няма силите да се справи сама. И добре ще е нашите политически партии най-сетне да осъзнаят това, макар и от трети опит", коментира президентът.

Служебното правителство доказа, че хора от различни хоризонти могат да работят заедно и ефективно за България, допълни още Румен Радев.

"Що се касае до тревогите на левите хора, които се опасяват да не бъде предадена тяхната надежда, искам да заявя следното: не аз съм човекът, който ще ви предаде", категоричен беше Радев.

Президентът отказа да коментира нападките на лидера на ГЕРБ, че вместо да обединява нацията, я потопява в омраза и хаос.

"Единствените думи на Борисов, които имат значение, са тези, които ще произнесе пред следващия главен прокурор", коментира държавният глава.

Зам.-министър Гечев: След актуализация на бюджета ще има достатъчно средства за земеделците в Пловдивско

В Раковски президентът се срещна с представители на католическата общност .По-късно разговаря и със земеделски стопани от района на Белозем, чиято продукция беше унищожена от градушка. Радев се надява до края на годината те да получат обезщетения в максимален размер, като средства за това се очакват с актуализацията на бюджета. Там са заложени 15 милиона лева за пострадалите от градушката земеделски производители.

Репортер: Деница Торньова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скуадрата се оказа твърде силна за България на Евроволей 2021
Скуадрата се оказа твърде силна за България на Евроволей 2021
Десетки граждани се поклониха пред тленните останки на първия български княз
Десетки граждани се поклониха пред тленните останки на първия български княз