НОВИНИ

Румяна Нейкова: Пекин е мястото на моите сбъднати мечти

bnt avatar logo
от БНТ
23:52, 06.02.2022
Чете се за: 03:15 мин.
Спорт
Слушай новината

България има своя шампионка от Олимпийски игри, провеждани в Пекин. Преди 14 години в китайската столица, Румяна Нейкова донесе олимпийско злато за в гребането Румяна Нейкова.

Именно тя бе специален гост в предаването "Олимпийски върхове", посветено на Зимните олимпийски игри в китайската столица.

"Пекин е мястото на моите сбъднати мечти. Гледам с изключително вълнение Зимните олимпийски игри в Пекин и стискам палци на нашите участници. Там се сбъдна една моя мечта – станах олимпийска шампионка. Това са едни незабравими моменти в спортната ми кариера, които завинаги ще останат в спомените ми", заяви Нейкова в ефира на БНТ.

Олимпийската ни шампионка в гребането е на мнение, че противоепидемичните мерки и празните трибуни се отразяват негативно на състезателите.

"Мисля, че мерките против коронавируса се отразяват на състезателите. Да участваш на състезание без публика не е естествено за един спортист. Пред празни трибуни, състезателите не са толкова емоционални, те не получават подкрепата и помощта на публиката. Мерките там изнервят допълнително състезателите", сподели Нейкова.

Румяна Нейкова е на мнение, че голямото напрежение и очаквания, свързвани с Олимпийски игри, правят най-големия спортен форум на планетата толкова различен от всички останали състезания.

"Следя изявите на българските спортисти и се надявам да ни зарадват. Днес Зографски не успя да направи това, което той самият си бе поставил предварително като цел, но такъв е спортът. Олимпиадата е много различна от всички останали състезания, самото напрежение прави това мероприятие различно", добави златната медалистка от Игрите в Пекин през 2008 година.

Нейкова сподели, че по-трудно да бъде треньор на сина ѝ Емил Нейков, който е младежки европейски шампион в гребането, отколкото като състезател.

"По-лесно е да си състезател, отколкото да гледаш отстрани. Колкото повече минава времето, толкова повече го осъзнавам. Когато си състезател, всички се грижат за теб, а когато си вече си треньор или ръководител, ти трябва да се грижиш за всички и носиш отговорност състезателя да застане на старта подготвен, за да може да зарадва страната. Когато синът ми заставаше на стартовете през 2021 година, това за мен бе неописуемо вълнение и притеснение. Гледах да бъда далеч от него, за да не му предавам негативното напрежение, а един състезател трябва да е концентриран и мотивиран, за да покаже най-доброто, на което е способен", завърши участието си "Олимпийски върхове" Румяна Нейкова.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сенегал с исторически първи триумф в Купата на африканските нации
Сенегал с исторически първи триумф в Купата на африканските нации
Трудностите, с които се сблъскват журналистите на Зимните олимпийски игри в Пекин
Трудностите, с които се сблъскват журналистите на Зимните олимпийски игри в Пекин