НОВИНИ

Румяна Нейкова пред БНТ: Емил знае как да даде най-доброто от себе си

bnt avatar logo
от БНТ
11:08, 23.07.2023
Чете се за: 03:35 мин.
Спорт
Слушай новината

Олимпийската ни шампионка в гребането от Пекин 2008 Румяна Нейкова даде интервю за БНТ, в което говори за представянето на нейния син Емил Нейков по време на световното първенство за младежи до 23 години в Пловдив.

В съботния ден Емо се класира за финала в дисциплината скиф, където днес от 12:08 часа българско време ще се опита да повтори успеха си от чешкия град Рачице преди две години, когато стана световен шампион за младежи. Финалната гонка ще може да проследите НА ЖИВО по БНТ 3!

Пред нашата камера пък Руми Нейкова разкри, че е останала много щастлива от неговото представяне и разкри, че за нейния син полуфиналът е бил "тежък психологически товар".

"Много съм щастлива, че той успя тактически да пробяга дистанцията. Наистина в първата част му беше доста тежко, но в крайна сметка важни са финалът и крайният резултат. Доволна съм. Вече имаме две лодки на финал. Двойката без кърмчия 6-и, а Емил тепърва предстои утре (б.р. днес). По принцип състезанията са в два етапа - докато стигнеш до финала и самият финал. Пожелавам му успех (на Емил), да повтори представянето си от полуфинала и мисля, че ще му бъде достатъчно. Въпросът е да успее да се възстанови, да се съхрани", заяви Нейкова.

"От него падна много тежък психологически товар, защото полуфиналът беше именно такъв. На първата гонка подцени англичанина и съответно беше наказан. Това малко го разколеба, но мисля, че с това, което реализира като спортен резултат днес (б.р вчера) би трябвало да му даде самочувствие", добави тя.

Старши треньорът на националния ни отбор по гребане коментира и нивото на надпреварата в Пловдив.

"Изключително силно състезание тук в България. Ние сме имали две лодки с медали от подобна надпревара - през 2021-а бронз на Лазар Пенев в скифа лека категория и Емил, когато стана първи. Всяко състезание обаче е различно, всяка година конкуренцията е различна. Появяват се нови амбицирани състезатели, които искат да стават шампиони. Всеки иска да бъде шампион в спорта и това го прави зрелищно. За да бъдеш шампион, трябва да се пребориш", сподели двукратната ни световна шампионка и трикратна олимпийска медалистка.

Запитана какво би казала на Емил Нейков пред финала му на скиф, Румяна Нейкова заяви: "Бих му казала да бъде спокоен и да даде най-доброто от себе си, защото той знае как да го направи. Подготвен е".

Автор: Мария Павлова-Кръстева

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почетоха паметта на Никола Вапцаров на Гарнизонното стрелбище в София
Почетоха паметта на Никола Вапцаров на Гарнизонното стрелбище в София
ПП-ДБ обявиха проект за конституционни промени, предлагат 24 май да е национален празник
ПП-ДБ обявиха проект за конституционни промени, предлагат 24 май да е национален празник