Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Русенец плува 24 часа в закрит басейн

от БНТ
07:02, 23.05.2022
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Поредното предизвикателство успешно преодоляно от русенеца Теодор Цветков. Този път той плува в продължение на 24 часа в закрит басейн. Откритата му тренировка, която се предаваше и във Фейсбук, е подготовка за следващо изпитание през август на издръжливостта и волята му.

24-часовият маратон в басейна на Спортното училище за Теодор Цветков започна в 19.00 часа на 21 май. На всеки 30 минути русенският плувец спираше за малко, за да се подкрепи и за медицински преглед. Въпреки многото часове плуване беше усмихнат и в кондиция, сякаш току-що е влязъл в басейна. И благодарен на екипа, който го подкрепя.

"Благодарение на тези хора как да съм уморен. Те са причината да продължавам. Така че съм супер", сподели Теодор Цветков.

"Това е открита тренировка. Като трябва да се знае, че много малко хора в света са плували 24 часа или повече. Мисля, че това е най-доброто му плуване до момента като усещане, освен за вода и за ритъм. Чувства се зареден", заяви Валентин Цветков, брат на Теодор Цветков.

"Теодор е страхотен спортист, страхотен човек, изключително скромен, изключително последователен. Всичко това му помага той да се подготви много добре за различните предизвикателства, които той поема", допълни д-р Христо Метев.

Теодор Цветков е поставил рекорд на Гинес, преплувайки 10 километра с една ръка. През последните няколко години се е изправял пред много предизвикателства, заставайки зад различни благотворителни каузи. И винаги е успявал да обедини около себе си много хора. Да го подкрепи на басейна дойде и ултрамаратонецът Вихрен Иванов – Виро.

"Нещата са подобни, особено в частта за хранене, хидратиране, свръхнатоварване, така че с опита и знанията, които имам аз и моите колеги от Асоциацията на ултрамаратонците в България, колкото можахме, успяхме да помогнем", добави Вихрен Иванов – Виро.

"В такива спортни събития се вижда как хората се сплотяват и е наистина красиво", коментира Валентин Цветков, брат на Теодор.

"Аз съм щастлив, че познавам този човек и от сърце и душа го подкрепям и съм до него", заяви д-р Христо Метев.

Заради военните действия засега планираното преплуване на Черно море се отлага. Но Теодор Цветков си е поставил нова цел още през август.

"Целта му е ултра плуване, като дължината не се знае колко ще бъде и също така ще бъде може би над 24 часа", допълни Валентин Цветков, брат на Теодор.

"Утрешният ден продължаваме към следващия връх", каза още Теодор Цветков.

Автор: Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Христина Вучкова и Конелиано с поражение във финала на Шампионската лига
Христина Вучкова и Конелиано с поражение във финала на Шампионската лига
Австрия потвърди първи случай на маймунска шарка
Австрия потвърди първи случай на маймунска шарка