НОВИНИ

Русия обяви "Грийнпийс" за нежелана организация

русия обяви грийнпийс нежелана организация
Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:52, 19.05.2023
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Слушай новината

Русия обяви "Грийнпийс" за нежелана организация, като я обвини в антимосковска пропаганда и опит за "смяна на властта в страната".

Определението криминализира работата на организациите, носещи марката, и излага служителите им на риск от съдебно преследване. Службата на главния прокурор на Русия заяви, че групата за защита на климата представлява "заплаха за основите на конституционния ред и сигурността" на страната.

От началото на руската военна офанзива в Украйна активистите на "Грийнпийс" са се занимавали с "антируска пропаганда" и са призовавали за икономическа изолация на Русия, се казва в изявлението. Усилията на "Грийнпийс" са били "насочени към дестабилизиране на обществено-политическата ситуация и опит за смяна на властта в страната по противоконституционен начин", заявиха от Главната прокуратура.

"Екологичните дейности на "Грийнпийс" всъщност са съпроводени с активно прокарване на политическа позиция, опити за намеса във вътрешните работи на държавата и са насочени към подкопаване на нейните икономически основи", се казва в изявлението.

Повече от година след нападението на Москва срещу Украйна властите достигат безпрецедентно ниво на репресии срещу свободите в Русия, като независимите медии и правозащитните групи са закрити, а повечето ключови опозиционни фигури са зад решетките или в изгнание.

През март Министерството на правосъдието обяви Световния фонд за дивата природа за "чуждестранен агент". Етикетът "чуждестранен агент" има конотации от съветската епоха и се използва широко срещу критиците на Кремъл. Въпреки това обозначението е по-малко сурово от етикета "нежелана организация" и позволява на организациите да продължат дейността си в страната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Формула 1 дарява един милион евро за справяне с последиците от наводненията в Емилия Романя
Формула 1 дарява един милион евро за справяне с последиците от наводненията в Емилия Романя
Марица Пловдив продължава да мечтае за класиране в елита след победа над Беласица Петрич
Марица Пловдив продължава да мечтае за класиране в елита след победа над Беласица Петрич