Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Русия прекратява действието на сертификати за две авиоремонтни предприятия в България

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
19:01, 14.07.2022
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Русия прекратява действието на сертификатите, издадени на три авиоремонтни предприятия - две в България и едно в Чехия. Това обяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. Решението касае единствено вертолетите ни, коментира министърът на отбраната в оствка Драгомир Заков.

Според обявеното днес решение Русия прекратява сертификатите, издадени на българските заводи "Терем Летец" и "Авионамс".

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова мотивира решението така:

"Редица страни членки на НАТО и ЕС продължават да осъществяват доставки на военна техника за режима в Киев, а също така планират да извършват ремонт на такава техника в своите предприятия. Като ответна мярка руската страна взе решение да прекрати действието на сертификатите, издадени на "Лом Прага", "Терем - Летец" и "Авионамс", заяви Мария Захарова, говорител на руското външно министерство.

По думите ѝ така ще се прекрати предоставянето на услуги по техническото обслужване и капиталния ремонт на хеликоптери "Ми", тяхното абонаментно обслужване, както и доставки на резервни части и окомплектоващи изделия.

От ръководството на "Авионамс" заявиха, че това решение не е неочаквано за тях, но все още не знаят как то ще се отрази на работата им.

„Те за да прекратят дадено нещо, трябва да намерят техническо несъответствие, а никой не е дошъл, да дойде и да каже - Дай да видя тука документацията. Излиза, че до днес, преди да са обявили това нещо, ние ремонтираме безопасно, а от утре става опасно“, каза инж. Йордан Новаков – изпълнителен директор на „Авионамс“.

Министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков коментира, че решението не е изненада.

"Нищо неочаквано не се случи. Това, което стана с газа, се случи с линцензиите на хеликоптерите. Това, което се случи с лицензиите за хеликоптерите днес, се случи с линцензиите за малките оръжия, за автоматите "Калашников", които България вече не произвожда като автомати "Калашников", заяви Драгомир Заков, министър на отбраната в оставка.

Според Заков решението на Москва, свързано с ремонта и поддръжката на хеликоптерите, няма да се отрази сериозно на армията ни.

"Ние нямаме толкова много, така че това едва ли ще е голям удар по нашата отбранителна способност. От друга страна имаме необходимост от поддръжка на наличните. Но ще търсим да го направим там, където може и по начина, по който може", каза Драгомир Заков, министър на отбраната в оставка.

Все пак обаче отнемането на сертификатите изисква търсене на решения.

"Към момента няма необходимост да ги приземяваме, тъй като те имат ресур. Освен това нашите предприятия имат все пак някакви способности да го правят и сами. Но това ще продължи известно време. Оттук нататък въпрос на спешност да се търсят други вариант", заяви Драгомир Заков.

Решението на Русия няма да попречи да ремонтираме украинската военна техника, допълни още Заков.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
България срази Германия и се класира за полуфиналите на Евроволей 2022 за юноши до 18 години
България срази Германия и се класира за полуфиналите на Евроволей 2022 за юноши до 18 години
Няма данни за извършено престъпление от пилота на учебния самолет "Чесна"
Няма данни за извършено престъпление от пилота на учебния самолет "Чесна"