НОВИНИ

Руската групировка "Вагнер" твърди, че е влязла в Бахмут

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:54, 02.03.2023
Чете се за: 02:57 мин.
Европа
Слушай новината

Основателят на руската частна групировка "Вагнер" публикува видео на бойците му, за които твърди, че са в Бахмут - една от най-горещите точки на войната в Украйна. Ройтерс не може да потвърди руската информация, че видеото е заснето в центъра на града.

Украинските сили твърдят, че удържат позициите си при Бахмут, но са подложени на непрекъснат натиск и опити за обкръжение.

На фона на съобщения за тежки сражения, украински депутат не изключи изтегляне от Бахмут като заяви, че целта е причиняване на максимални загуби на неприятеля. Украйна строи нови отбранителни линии край Часов Яр западно от Бахмут.

"Държим под контрол всички сектори на фронта", каза Володимир Зеленски.

Поне четирима души са загинали и осем са били ранени при попадение на руска ракета в пететажна жилищна сграда в южния град Запорожие, съобщи украинската полиция.

Русия обвини Украйна в терористичен акт в Брянска област до границата с Украйна. Според Москва при стрелба на украински саботьори срещу автомобил е загинал един човек, пострадало е дете. Нападателите са взели и заложници в местен магазин. Според руските служби ситуацията вече е под контрол. Киев отхвърли съобщенията като руска провокация, но не изключи акция на партизани.

Русия обвини Съединените щати, че предоставя на Украйна информация за нападения с дронове на стратегически обекти на руска територия. Москва така обясни и замразяването на действието на договора "Нов СТАРТ".

"Ситуацията се влоши още повече след опитите на Съединените щати да изпробват сигурността на руските стратегически обекти, обявени по договора "Нов СТАРТ", като съдействат на киевския режим да осъществява нападения срещу тях. На този фон разглеждаме като цинични исканията на Вашингтон да поднови инспекциите на руските ядрени обекти съгласно договора", каза Сергей Рябков - зам.-министър на външните работи на Русия.

Изказването на Рябвок пред Конференция на ООН по разоръжаването в Женева беше бойкотирано от представители на Съединените щати, Франция и други държави, които напуснаха залата и издигнаха украински знамена.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Байерн са недеволни от изявите на Сане и Гнабри, обмислят раздяла с двамата национали
В Байерн са недеволни от изявите на Сане и Гнабри, обмислят раздяла с двамата национали
Съдът остави в ареста ученика, заловен да превозва 57 мигранти
Съдът остави в ареста ученика, заловен да превозва 57 мигранти