НОВИНИ

Руски ракети удариха търговски център в Централна Украйна

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:01, 27.06.2022 (обновена)
Чете се за: 01:30 мин.
По света
Слушай новината

Руски ракетен удар порази търговски център в град Кременчук, в централната част на Украйна. По данни на украинските власти, има 10 загинали и 40 ранени.

Първите разпространени снимки и кадри показват, че ударите са предизвикали мащабен пожар в сградата, която е била пълна с хора. Площта на пожара е над 10 000 кв. метра, съобщават от държавната служба по извънредни ситуации на Украйна.

На място работят десетки пожарникари, натам пътуват противопожарен влак и спасители от съседните райони. Очаква се броят на жертвите да нарасне.

"Невъзможно е дори да си представим броя на жертвите. Безполезно е да се надяваме на почтеност и човечност от Русия", написа президентът Володимир Зеленски в "Телеграм".

Управителят на Полтавска област Дмитрий Лунин нарече ударите "престъпление срещу човечеството" и "циничен акт на терор срещу мирното население".

Кременчук е промишлен град с население от около 217 000 жители преди войната. Там се намира най-голямата петролна рафинерия в Украйна.

Това е първият руски удар срещу Централна Украйна. Той става в навечерието на срещата на НАТО, която започва утре в Мадрид.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новак Джокович започна защитата на титлата в Уимбълдън с успех
Новак Джокович започна защитата на титлата в Уимбълдън с успех
Благотворителен концерт в помощ на бездомните животни в Благоевград
Благотворителен концерт в помощ на бездомните животни в Благоевград