НОВИНИ

Рязък скок на престъпленията, свързани с домашно насилие - защо осъдените са малко?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
21:45, 18.12.2022
Чете се за: 08:17 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Рязък скок на престъпленията, свързани с домашно насилие. Това се забелязва и в последната седмица, когато разследващите в Пловдив арестуваха четирима мъже само за 4 дни. И се случва в дните, в които Софийският градски съд даде ход на делото за убийството на Евгения Владимирова. Тя беше открита миналата есен в куфар край водоем до Перник, обвиняем за престъплението е съпругът ѝ.

С точност трудно, но можем да го определим като бедствие. Само в София през тази година са започнали над 260 разследвания. А в страната са издадени над 3000 съдебни заповеди за защита през първите 10 месеца. През последната седмица само в София и Пловдив има 7 задържани по обвинение за домашно насилие, които съдът остави в ареста.

Много разследвания, но малко осъдени - защо?

До краен резултат трудно се стига. Причината най-често е емоционалната зависимост на жертвата от насилника. Подават сигнали след години тормоз и то обикновено в момент на афект след поредния побой или попаднали в болница заради тежки травми. По-късно, обаче самите жертви променят показанията си и дори да се стигне до съд, най-често в съдебна зала започват да "забравят" точно какво се е случило, дори твърдят, че са се наранили след случаен инцидент. Срещнахме се с една жена, която е в процес на развод. Има две деца и твърди, че още по време на първата бременност е била малтретирана от съпруга си, но започва да търси помощ близо 5 години по-късно, когато по думите ѝ, без нейно съгласие, доскорошният семеен партньор ѝ отнел децата. В нейния разказ има думи за насилие и тормоз.

Според разказа на Калинка историята прилича на много други. Запознала се със своя бъдещ съпруг в края на 2016 г., любовта пламнала бързо, след няколко месеца дошла и първата бременност, а с нея и първите проблеми.

-БНТ: Той посягал ли ви е физически?
Калинка Георгиева: "Да, множество пъти".
-БНТ: Кога?
Калинка Георгиева: "Докато съм била бременна. След това като се родиха децата. Аз съм подавала и друг път сигнали към 112".

Калинка твърди, че в основата на разрива са множество кредити и свързаните с тях финансови проблеми. А "хоум офис" животът допълнително усложнил ситуацията.

"Аз съм мъжът вкъщи. Аз съм човекът, който се грижи за домакинството, човекът, който се грижи за доходите, и човекът, който се грижи за това ние да имаме покрив над главата си", споделя Калинка Георгиева.

Така се стигнало до тоталния разрив през пролетта и молбата за развод през лятото. Калинка твърди, че това провокирало насилственото отнемане на децата ѝ.

"Последният случай, в който аз съм ги видяла всъщност, е на 6 октомври сутринта, като аз ги заведох на детска и след това аз нямам никаква представа какво се е случило, къде са отишли децата, кой се грижи за тях и нямам информация защо не посещават детска градина", казва Калинка Георгиева.

Тя подала жалба в полицията, като твърди, че при опит да види децата си е била и физически нападната от баща им.

"Преписката е изпратена в СРП. Образувано е досъдебно производство, като преписката е върната на разследващ полицай за последващи действия", заяви Адриана Катранкьова, полицейски инспектор в 8-о РПУ-СДВР.

"Разпитани са шестима свидетели, назначена е изключително важна за неговото развитие съдебно-медицинска експертиза, която да даде отговор на въпросите какви са телесните увреждания, които е получила пострадалата, респективно и техния механизъм", посочва Иван Стефанов, зам. районен прокурор на София.

"На 13 октомври в 8-о районно от СРС е получена заповед за незабавна защита, която е връчена в законния срок, а именно на 13.10 на лицето, срещу което е издадена", допълва Адриана Катранкьова, полицейски инспектор в 8-мо РПУ-СДВР.

Заповедта е за въздържане от домашно насилие, а Калинка твърди, че след издаването ѝ агресията срещу нея се преместила от дома на обществени места. Факти, за които разследващите сега трябва да събират нови доказателства. В повечето случаи обаче разплитането на подобни казуси започва да буксува още преди да стигнат до съда.

"Основният проблем е липсата на дългосрочно съдействие от страна на пострадалите. Поради простата причина, че традиционно това са хора, които живеят заедно на семейни начала и респективно динамичността на техните отношения води до това, че често след като жертвата на насилие заживее обратно със своя насилник, настъпва така наречената прошка", каза Иван Стефанов, зам. районен прокурор на София.

-БНТ: Защо толкова време вие сте търпяла всичко това?
"Това е много хубав въпрос. Основното е, че човек се надява нещата да се променят и че двете му деца ще израснат в нормална семейна среда. И съответно, че ги учим на християнските ценности - да прощаваме", признава Калинка Георгиева.

Дали в този случай ще се съберат доказателства за домашно насилие и думите на Калинка ще бъдат потвърдени ли не, предстои да се разбере. Често, обаче дори при внесен обвинителен акт в съдебна зала жертвите на насилие сменят позицията си.

"Или отказват да дават показания, замаскирани от липсата на спомен, или твърденията за съвсем различни обстоятелства, при които са настъпили уврежданията - падане по стълби, нараняване при къпане и най-различни импровизации в съдебна фаза", коментира Иван Стефанов, зам. районен прокурор на София.

Така домашното насилие в повечето случаи остава ненаказано, докато се стигне до крайности и отнемането на живот.

Защо и полицията, и прокуратурата се оказват безпомощни?

На първо място трябва промяна в закона. Т.е. полицията да може да действа без да чака т.нар. системност на сигналите. На второ място, свидетелите - приятели и роднини на жертвите не трябва да мълчат, а да говорят когато са призовани. До това се стига когато жертвите започнат да променят показанията си и разследващите от полицията и прокуратурата започнат да издирват свидетели, които да говорят вместо пострадалите. Тук трябва, обаче да отбележим и друго - има случаи, в които разказите за домашно насилие са преувеличени и манипулирани, за да се постигнат други цели.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силно представяне на българите на Световната купа на шпага за младежи в Ираклион
Силно представяне на българите на Световната купа на шпага за младежи в Ираклион
Треньорът на Аржентина: Преживяхме какво ли не, но отборът ни успя да отговори на всичко
Треньорът на Аржентина: Преживяхме какво ли не, но отборът ни успя да отговори на всичко