НОВИНИ

С кош секунда преди края Чехия сломи България

българският национален отбор баскетбол без промени гостуването чехия
Снимка: БФ Баскетбол
bnt avatar logo
от БНТ
21:52, 27.02.2022
Чете се за: 02:32 мин.
Спорт
Слушай новината

България допусна поражение от Чехия с 80:83 точки в мач от 4-ия кръг на груповата фаза от световните квалификации.

През първата част домакините поведоха с 16:5, но с кошове на Александър Янев, Станимир Маринов и Дий Бост "лъвовете" изравниха за 25:25. Това бе най-резултатната четвърт за националите ни.

Във втората четвърт възпитаниците на Росен Брчовски изградиха най-голямата си преднина в мача от 6 точки за 33:27 след стрелби на Васил Бачев и Емил Стоилов. На почивката чехите водеха с точка - 41:40.

След почивката Александър Янев, Станимир Маринов и Емил Стоилов върнаха лидерството на гостите преди финалната четвърта част.

В заключителните 10 минути, за втори път в двубоя, домакините извоюваха преднина от 11 точки след 77:66. Родните национали успяха да се върнат в мача след стрелби на Павлин Иванов и Станимир Маринов. В последната минута Дий Бост стреля от далечно разстояние, за да възобнови равенството при резултат 80:80. При оставащи 20 секунди американецът можеше да даде аванс на тима си, след като открадна топка и проби към противниковия кош. При поднасянето гардът не успя да се разпише. Вместо това баскетболистите на Ронен Гинцбург изградиха последната атака в мача, а Мартин Петерка вкара тройка, за да оформи крайния резултат. При оставаща една секунда Александър Янев стреля еърбол. Борбата за чехите сложи точка на спора.

Най-резултатен на паркета бе Войтех Хрубан с 29 точки. Сънародникът му Мартин Петерка записа дабъл-дабъл след 25 точки и 10 борби. Александър Янев бе най-резултатен за българите със 17 пункта.

България заема 3-ата позиция вкласирането с актив от 1 победа и 3 загуби. Със същият актив е и Чехия, който е на последното 4-о място в подреждането.

В другия мач от групата, игран по-рано днес Литва победи Босна и Херцеговина със 77:56 точки.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напусна ни почетният ректор на УНСС проф. д-р Борислав Борисов
Напусна ни почетният ректор на УНСС проф. д-р Борислав Борисов
Обилни снеговалежи и виелици през нощта и утре
Обилни снеговалежи и виелици през нощта и утре