НОВИНИ

С любов към операта и българския фолклор: Двойка японци избра Стара Загора пред Токио, за да изпълни мечтата си

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
20:47, 11.09.2022
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Възможно ли е България да е сбъднатата мечта за двама японци? Оказва се точно така за Сачи и Ацуфуми Ужие. Страната ни прави възможна любовта помежду им и любовта към музиката. Двамата избират да живеят в Стара Загора, където са част от оперната трупа.

Само преди месец в сърцето на Токио двама японци организират камерен концерт с българска народна музика. Сачи и Ацуфуми се прибират в Япония за лятото и решават да покажат на сънародниците си красотата на нашите фолклорни мелодии.

"Аз свиря на класически инструменти и освен това на народни инструменти например блок, флейта и барабан. То се нарича "пайп енд табор" на английски. Това са народни инструменти в Англия, Испания, Италия, навсякъде в Европа", разказва Ацуфуми Ужие.

Сачи учи барокова музика в Токио, но у дома не успява да се посвети на любимото си изкуство, защото не може да се издържа само с пеене и ѝ се налага да работи и друго.

"Когато живеех в Токио, беше много трудно за мен да работя като певица, много малко, по-малко оттук. Обикновено аз не пеех в опера, а в салон - концерт ария, много малки концерти", споделя Сачи Ужие.

Сега двойката е щастлива в Стара Загора. Ацуфуми идва преди две години и остава блокиран от пандемията. Преди пет месеца Сачи също пристига в България - вече като негова съпруга.

"Късмет е например, че можем да свирим и пеем вкъщи, ама това е много трудно в Токио да има музика вкъщи, защото апартаментите, квартирите са много малки и съседите са много близко, затова им пречим", казва Сачи.

Освен на българския фолклор двамата са големи почитатели и на българската кухня.

"Ние учим с приятелката готвене, например учихме гювече и банички. И една приятелка, колега, ни научи на палачинки. Да, това ми е любимото и казаха, че следващия път ще учим мекици и мусака".

Казват, че най-хубавото, което България им подарява, е спокойствие, пространство и време заедно. Неща, които са им липсвали, докато са живели в родината си.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изненадващи разкрития в античния град Залдапа до Добрич
Изненадващи разкрития в античния град Залдапа до Добрич
Невяна Владинова с втори Мастър клас преди Световното по художествена гимнастика в София
Невяна Владинова с втори Мастър клас преди Световното по художествена гимнастика в София