НОВИНИ

Ще се увеличи ли безработицата по морето след края на летния сезон?

bnt avatar logo
от БНТ
20:23, 11.09.2022
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Дали и с колко ще се увеличи безработицата след края на летния туристически сезон? Повечето хотели по северното Черноморие ще затворят и се очаква стотици сезонни работници да бъдат освободени.

В този хотел има близо 30 сезонни работници и до края на месеца те ще останат без работа. Повечето от тях няма да имат право на обезщетение от борсата заради Ковид пандемията през 2020 година.

"Ние вече минахме през този ред. Вземахме си ги, 2020 година бяхме на борсата и сега не се събират работни месеци за една календарна година в рамките на две години, за да бъдем на борсата. Да видим какво ще правим, иначе си оставаме вкъщи", казва Симеон Спиридонов, сезонен работник.

А това "вкъщи" звучи страшно за всеки, който остава без доходи на прага на прогнозираната тежка зима.

За хотелиерите става все по-трудно да задържат кадрите си целогодишно. Затова влагат ресурс и проявяват гъвкавост да не загубят поне мениджърския си екип.

"Имам основание пред себе си и съвестта си да задържа гръбнака и той да получава някакво заплащане и хората да вършат по няколко дейности, които може и да не са им присъщи. Управителят на ресторантската част е и барман и ОТЗ и сервитьор. Стараем се с многофункционалност да компенсираме трудностите", обясни Атанас Карагеоргиев, хотелиер.

По данни на Бюрото по труда до края на август безработицата във Варна е била 1,7 процента. Тоест данните сочат, че след края на сезона безработицата във Варна няма да се увеличи драстично, но статистиката все още не отчита колко от освободените сезонни работници ще имат право на обезщетение.

Репортер: Нивелина Няголова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Контраофанзива: Украинската армия е отвоювала 3000 кв. км в Харковска област
Контраофанзива: Украинската армия е отвоювала 3000 кв. км в Харковска област
От специалните ни пратеници в Лондон: Хиляди изпращат кралица Елизабет II в последния ѝ път
От специалните ни пратеници в Лондон: Хиляди изпращат кралица Елизабет II в последния ѝ път