НОВИНИ

От специалните ни пратеници в Лондон: Хиляди изпращат кралица Елизабет II в последния ѝ път

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:15, 11.09.2022 (обновена)
Чете се за: 06:45 мин.
По света
Слушай новината

Във Великобритания днес започна траурната процесия на кралица Елизабет Втора. В следващите дни поданиците на покойната кралица ще могат да ѝ отдадат последна почит. Днес тленните ѝ останки бяха пренесени от замъка Балморал в столицата на Шотландия Единбург, преди погребението на 19 септември в Лондон.

Днес започна сбогуването на британците с кралица Елизабет Втора, което ще продължи до следващия понеделник. Във всеки от тези дни и във всяко кътче от страната хората имат нужда от това продължително сбогуване, за да успеят да отдадат почит и да изразят признателност за всичко, сторено от една забележителна личност, непоколебима в своята отдаденост на нацията и дълга в продължение на седем десетилетия на трона.

Ковчегът с тялото на кралицата пропътува шест часа днес до Единбург и по пътя хората стояха с наведени глави до колите си, покрай които минаваше кортежа. В Единбург я очакваха много хора, събрали се по улиците, а след пристигането на кортежа в Холирудхаус проехтяха 21 топовни салюта.

Пътуване от няколко часа през любими на кралицата места в обичаната от нея Шотландия. Фермери от Абърдийншър отдадоха почит към Елизабет Втора като подредиха тракторите си покрай пътя на кортежа.

Крайната точка беше официалната резиденция на британските монарси в Единбург - Холирудхаус. Утре предстои служба в катедралата Сейнт Джайлс, а във вторник ковчегът ще отпътува с полет до Лондон, придружаван от дъщерята на кралицата принцеса Ан.

Бъкингамският дворец продължава да привлича десетки хиляди скърбящи за покойната кралица.

В неделния ден още от рано сутринта и през целия ден непрекъснат поток от хора изпълваше Грийн парк, непосредствено до двореца. Тук и в Хайд парк гражданите са призовани да оставят своите цветя. Около дърветата хората поставяха своите букети, лични вещи, рисунки, картички. Родители снимаха децата си в момент, който ще запомнят завинаги. Най-честите думи, които се четяха в посланията, са "Благодарим ви" и "Ще ви носим вечно в сърцата си”.

"Смъртта на кралицата изненада всички ни. Не съм монархист, но просто чувствах, че трябва да дойда тук и да почета тази невероятна жена. Затова съм тук. Тя беше забележителен човек, водеше ни и даваше пример. Включително за това колко силни могат да бъдат жените - жени като мен, които вдъхновяваше да се борят за повече неща в живота. Ето защо днес почувствах, че трябва да дойда тук, за да кажа "сбогом" и "благодаря", казва Мишел Морган.

"Нашата кралица е всичко за нас. Когато бях малка майка ми ме заведе на празненствата за Сребърния ѝ юбилей и тогава я видях за първи път. Този момент завинаги остана запечатан в съзнанието ми. Аз самата съм учителка и когато тази година отбелязвахме Платинения юбилей, разказвах на децата колко прекрасна е нашата кралица. Сега се чувствам сякаш загубихме баба или майка. За мен тя беше гласът на разума. Не мога да кажа нито една лоша дума за кралицата. Просто я обичаме", споделя Трейси.

"Трудно ми е да свикна с мисълта, че тя вече не е част от живота ми. Родена съм в годината, в която е станала кралица и винаги е била част от моя свят. Много ще ми липсва", казва и Сю.

Гражданите ще имат възможност да се сбогуват с кралицата. В сряда ковчегът ще бъде изложен за поклонение в Уестминстър в продължение на четири дни.

Вчера двамата синове на крал Чарлз Трети, придружени от техните съпруги заедно излязоха пред портите на замъка Уиндзор, за да разговарят с хората, скърбящи за тяхната баба. Това беше един от редките моменти, когато принц Уилям и принц Хари вървяха рамо до рамо, а до тях бяха херцогинята на Кеймбридж Катрин и Меган Маркъл. Двамата принцове не са се появявали заедно публично от две години. За последно двамата вървяха заедно на погребението на своя дядо отново в Уиндзор през 2021 година, а сега отново бяха рамо до рамо в своята скръб. Престолонаследникът принц Уилям изрече вчера трогателни думи на обич и тъга за кралицата. Той каза - "светът изгуби лидер, аз изгубих своята баба".

Принцовете Уилям и Хари се появиха заедно със съпругите си пред двореца Уиндзор

В Уестминстърското абатство ще завърши последното пътуване на кралицата. Тук на 19 септември ще бъде погребението, а траурната служба ще се води от архиепископа на Кентърбъри Джъстин Уелби.Тук е била венчавката на кралица Елизабет Втора с принц Филип, тук е била нейната коронация през 1953 година, тук ще бъде и нейното погребение. Тялото на Елизабет Втора ще бъде положено в параклис в замъка Уиндзор редом до майка ѝ, баща ѝ и сестра ѝ, а по-късно и ковчегът на принц Филип ще бъде положен до нея.

Вижте още в прякото включване на специалните ни пратеници в Лондон Цветелина Йорданова и Станислав Златев

Снимки: БНТ, БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще се увеличи ли безработицата по морето след края на летния сезон?
Ще се увеличи ли безработицата по морето след края на летния сезон?
Шефът на Лубе: Левски по нищо не отстъпва на италианските клубове
Шефът на Лубе: Левски по нищо не отстъпва на италианските клубове