НОВИНИ

С шествие и концерти отбелязаха 24 май в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Галена Паскова
12:17, 24.05.2024
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Пловдив градът, в който празникът на Светите братя е честван за първи път. Годината е 1851-ва, а датата е тогава по стария стил - 11 май. Честването е по инициатива на Найден Геров, основател на първото училище, което носи името „Св. св. Кирил и Методий".

Пред паметника на двамата братя, днес слово произнесе кметът на Пловдив, беше отслужен и молебен от пловдивския митрополит Николай. В празничното шествие се включиха всички представителни групи на училищата в Пловдив от всички 6 района на града.

"За мен е вълшебен празник, който наистина ни кара да сме много обединени, да си помагаме, да си говорим още повече чрез словото и да обменяме знания", каза Деница Стойчева, 9-и клас Хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий".

"Изпитваме гордост и сме наистина щастливи, че имаме възможността да представим училището пред цял Пловдив", сподели Андроники Талева, 9-и клас- Хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий".

"Първите учители и ученици на училището на Найден Геров, които са създали толкова много неща, за които обикновения човек не знае те са хората, които са наложили българското име на Пловдив те са кръстили за пръв път някое училище изобщо в свети Кирил и Методий".

"Уникално е, уникален народ, уникална нация, уникално наследство и това наследство задължава това, което се случва в училището в класната стая е свято дело всеки един ден", разказа Ирена Душкова, директор на СУ "Паисий Хилендарски".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 24.05.2024 г., 12:30 ч.
Спортни новини 24.05.2024 г., 12:30 ч.
Милан обяви, че се разделя със старши треньора Стефано Пиоли
Милан обяви, че се разделя със старши треньора Стефано Пиоли