НОВИНИ

Илиана Раева пред БНТ: Надявам се момичетата да играят смело, защото са в много добра форма

Президентът на БХФГ коментира първите медали за България от европейското първенство по художествена гимнастика в Будапеща, завоювани при девойките, както и сподели очакванията си от битката за медалите при жените и ансамблите.

илиана раева бнт надявам момичетата играят смело добра форма
bnt avatar logo
от БНТ
10:00, 24.05.2024
Чете се за: 06:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Много съм доволна и от двете момичета. Изключително стабилна игра, много умна игра, в същото време показаха една здрава, силна психика за едно такова голямо състезание и съм наистина много, много щастлива. Дара прекрасна и на двата уреда, Магдалена, най-малката участничка във финалите с бронзов медал. Това каза президентът на БФ по художествена гимнастика Илиана Раева за БНТ по повод завоюваните медали за България при девойките от европейското първенство по художествена гимнастика в Будапеща.

Дара Малинова спечели сребърен медал на финала на лента и четвърто място на обръч при девойките. Магдалена Вълкова взе бронзово отличие на финала на топка при девойките.

"И двете момичета направиха възможно най-доброто представяне и съм много горда и щастлива с децата и с техните треньори, разбира се", каза Раева след втория ден на надпреварата в унгарската столица.

Малинова и Вълкова се класираха четвърти в отборната надпревара при девойките, на 0.100 точки от бронзовите отличия.

"Истината е, че ако играят . . . примерно на Дара на последния уред лентата не й се получи пируета, който е 3 точки, ако го беше направила щеше да вземе златен медал, но те се учат, пред тях тепърва предстоят големите състезания. Аз съм много, много щастлива и много доволна от тях", добави президентът на БФХГ.

Своето участие в квалификациите с обръч и с топка вчера започнаха Стилияна Николова и Боряна Калейн, които имаха грешки в изпълненията си на топка, но показаха класа на обръч и Калейн е с първа по силна оценка до момента на този уред.

"Стилияна и Калейн се представиха много добре. Виждате, че всички допускат грешки, единствено София Рафаели игра по-стабилно. Тази стабилна игра показва един таван на оценки, който е 35 и повече точки, докато Стилияна с неточности и грешки бих казала на обръча, взе по-висока оценка. Всъщност много съм щастлива за оценката на Боряна Калейн, защото Боряна Калейн се заяви, че тогава когато прави нещата такива каквито са заложени в композициите й и когато играе по този начин тя абсолютно става претендент и конкурент за златния медал. И аз съм много щастлива, че най-накрая го видяхме, тя самата го видя. Тя тръгна и много силно на топка да играе и допусна една изключително нелепа грешка, но няма значение, много съм доволна и от двете момичета. Стилияна естествено показа голямата си класа и да се надяваме, че утре ще бъдат много мотивирани, много концентрирани най-важното и ще играят смело, защото са в добра форма, много са подготвени. Просто се надявам да бъдат максимално концентрирани и да покажат най-доброто, на което са способни, защото могат страшно много", заяви Раева.

Тя коментира присъствието си до отбора в Будапеща.

"Момичетата и треньорите имат нужда от моята подкрепа. Ние сме в олимпийска година, която е много важна, имаме много силен отбор индивидуално и ансамбъл. Просто трябва да съм до момичетата. Всяка подкрепа за тях ще бъде много важна", каза президентът на БФХГ.

Днес дебют на шампионата ще направи Елвира Краснобаева, която ще играе с бухалки и с лента.

"Елвира е развълнувана, ако мога така да кажа. Много добре тренира, мобилизирана е и надявам се да бъде спокойна, за да покаже огромната класа, която има. Защото тя предизвиква тук изключителен интерес. В момента, в който започне да играе на тренировките, всички спират и я гледат", сподели Раева.

В унгарската столица е и ансамбълът на България, който днес има подиум тренировка.

"Вярвам, че ансамбълът ще бъдат на предела на мотивацията си, защото страшно голям труд положиха, съчетанията ни са абсолютно конкурентни за златния медал и те винаги са били. Разбира се, направихме някои корекции, но всички отбори след всяко състезания правят корекции, така както видях и Израел на тренировките. Очаквам стабилна и силна игра и от ансамбъла. Наистина надявам се да имаме ден, да са мобилизирани момичетата, най-важното да са спокойни, да вярват в силите си. Трябва да са уверени, да имат самочувствие, че могат много, за да покажат наистина голямата класа, която имат", завърши Илиана Раева.

Вижте интервюто във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оливие Жиру обяви, че на Евро 2024 ще бъде последното му участие с екипа на Франция
Оливие Жиру обяви, че на Евро 2024 ще бъде последното му участие с екипа на Франция
Франческо Фариоли застава начело на Аякс
Франческо Фариоли застава начело на Аякс