НОВИНИ

Събитие събра спомените за изграждането на НДК

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:28, 26.06.2022
Чете се за: 03:42 мин.
Още
Слушай новината

Събитието "НДК е "SoSofia" събра на едно място хора, участвали в строежа на емблематичната сграда в центъра на столицата и представители на различни субкултури, станали популярни през последните години у нас.

Завършена за 3, вместо за 14 години, сградата на НДК е еднакво внушителна и отблизо, и от птичи поглед. Конструкцията трябвало да бъде иновативна за времето си.

"Градежи и проекти като НДК не са нещо, на което би трябвало да празнуваме юбилеи от години, а от векове. Дано да бъде така", заяви Иво Чифлички, дизайнер и проектант в НДК.

Простира се на площ от 123 000 кв.м и разполага с 12 зали. Най-голямата - Зала 1, събира 4000 посетители. Най-малката, наричана шеговито от хората Али Баба, 40.

"Дворецът е изключително вдъхновяващо място, не само със своите мащаби. Както виждате, тези огромни фоайета, с тази прекрасна и интересна разчупена геометрия, влизаш вътре и времето спира, въпреки че си на пъпа на София", заяви Иво Чифлички.

И приковава погледа не само, когато е потънал в тишина. Още повече привличат вниманието посещенията на световноизвестни личности.

"Седя си в кабинета долу на минус 1 ниво и изведнъж чувам, че нещо се случва във фоайето. Излизам и пред мен виждам Джейсън Стейтъм тича с един пистолет. В друг случай слизам в столовата и се редя като нормален човек с табличката и пред мен се оказва, че се е наредил Дзукеро", заяви Иво Чифлички, дизайнер и проектант в НДК.

Замислен е като конгресен и културен център още през 70-те.

"Да речем, че започва в края на 78-ма година и приключва с официалното откриване през 1981 година. Поводът, разбира се, е не само провеждането на честванията по случай 1300 години от обявяването на българската държава, но също така и отбелязването на 12-ия конгрес тук в Зала 1 НДК", разказа Виктор Топалов, създател на "Бохемска София" .

Металните елементи стигат до 40 метра и 55 тона. Вносните материали са едва 16%. В тонове конструкцията надхвърля Айфеловата кула.

А мястото, което днес е в сърцето на София, в миналото е било в покрайнините.

"Намираме се на терените на старите пехотни казарми, 1-и и 6-и пехотен полк, които са се намирали точно на мястото, на което и ние. Малко по-отзад се е намирала и гарнизонната пекарна и също така една от ЖП гарите, които са обикаляли София", заяви Виктор Топалов, създател на "Бохемска София".

Всички тези и още непознати факти оживяха тази седмица на фонтан "Космос" в подлеза на НДК.

"Едно по-неглижирано пространство, което обаче е в самия център в сърцето на София под централния вход на НДК. Един епицентър на града, който съчетава и от години е както сърце на културата и изкуството в града, така и на много субкултури, които са се зародили тук през годините", заяви Адрияна Михайлова, основател на "SoSofia".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Ролинг Стоунс" зарадваха хиляди фенове в лондонския "Хайд парк"
"Ролинг Стоунс" зарадваха хиляди фенове в лондонския "Хайд парк"
Постковид кризата на авиотранспорта
Постковид кризата на авиотранспорта