Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Съд отложи произнасянето по жалбата срещу екстрадицията на Елена Удря

от БНТ
14:47, 18.05.2022
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
съд отложи произнасянето жалбата екстрадицията елена удря
Слушай новината

Тричленен състав на Апелативен съд – София отложи разглеждането на жалбата на бившата румънска министърка Елена Удря срещу екстрадицията ѝ в Румъния на база искане от северната ни съседка и издадена Европейска заповед за арест след произнесена срещу нея осъдителна присъда за 6 години затвор в родината ѝ.

Решението за екстрадицията ѝ беше взето от Окръжен съд – Благоевград на 13 април.

Според защитата на Удря екстрадирането ѝ не бива да се случва, тъй като в Румъния е било нарушено правото ѝ на справедлив съдебен процес. Според адвокатите на бившата румънска министърка един от румънските съдии се е произнесъл по делото срещу нея без да е положил клетва като съдия. Освен това Румънският конституционен съд е излязъл с решение, според което присъдата на Удря в родината ѝ е отменена. Въпреки това румънските власти настояват за нейната екстрадиция, а междувременно тя е получила и серия заплахи, твърди още защитата.

Междувременно преди няколко дни съдът в Букурещ е отложил дело, в което трябва да реши дали да отложи изпълнението на Европейската заповед за арест на Удря, а предстоящото разглеждане на този въпрос също касае нейната екстрадиция, категоричен е адвокатът ѝ.

Апелативният съд в София подчерта, че по силата на решение на съда на Европейския съюз със седалище в Люксембург, има задължението да провери така изнесените твърдения от страна на задържаното лице и неговата защита, тъй като то касае нарушено право на справедлив процес.

В тази връзка българският съд изиска официално от румънската страна всички документи, относими към случая „Удря“.

В зависимост от това кога ще бъдат предоставени, съдът в София ще решава на 1 или 8 юни дали да уважи искането за нейната екстрадиция.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Зеленски с видеообръщение на откриването на фестивала в Кан
Зеленски с видеообръщение на откриването на фестивала в Кан
Севда Асенова се оттегли, но с бронз от Световното по бокс
Севда Асенова се оттегли, но с бронз от Световното по бокс