НОВИНИ

Съдът: Дейвид Бодил ще бъде екстрадиран във Великобритания

съдът дейвид бодил екстрадиран великобритания
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:23, 17.01.2023
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Състав на Плевенския окръжен съд потвърди екстрадицията на британеца Дейвид Бодил.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. То става факт, след като изтече срокът, в който британецът имаше възможност да оттегли съгласието си да бъде екстрадиран в Обединеното кралство.

В издадената заповед за арест от съд в Кралство Великобритания е посочено, че въпреки, че на обвиняемия са били повдигнати обвинения за четири допълнителни престъпления, те няма да бъдат включени и спрямо него няма да се води наказателно производство за тях. Това ще важи само и единствено за откритите в дома му в Англия през 2020 г. значителни количества вещества, от които според експерти може да бъде приготвен експлозивен черен барут и така се поражда подозрение, че те не са у него със законна цел. Това е престъпление според местния Закон за взривните вещества от 1883 година, за което е предвидено наказание "доживотен затвор".

"Окръжен съд – Плевен намира, че не са налице основания за отказ от изпълнение на европейската заповед за арест и допуска изпълнението на същата, чрез предаването на лицето Дейвид Бодил на искащата държава. До фактическото му предаване, британският гражданин ще бъде с мярка за неотклонение "задържане под стража", посочват още в решението си плевенските магистрати.

Припомняме, че 28-годишният британец беше обявен за международно издирване след заповед за ареста му в Англия от 28 декември 2022 г. Той беше задържан на 10 януари в никополското село Любеново, където от ноември живееше в дома на дядо си.

След като допреди това неколкократно обяви, че не желае да се връща в родината си, на 12 януари Бодил заяви в съда, че иска да получи справедлив процес именно във Великобритания.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националният отбор на България по волейбол за жени под 17 години замина за Турция
Националният отбор на България по волейбол за жени под 17 години замина за Турция
Отмениха грипната епидемия в Бургаско, децата се връщат в училище
Отмениха грипната епидемия в Бургаско, децата се връщат в училище