НОВИНИ

Съдът отхвърли исковете на "Артекс" срещу изявленията на Никола Вапцаров

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:01, 09.06.2020
Чете се за: 00:45 мин.
У нас
съдът отхвърли исковете артекс изявленията никола вапцаров
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд отхвърли предявените искове от "Артекс Златен век" ООД и "Артекс инженеринг" АД срещу Никола Вапцаров.

Двете дружества претендираха да им бъде заплатена сумата от общо 100 000 лева, представляваща обезщетение за претърпени от тях неимуществени вреди, изразяващи се в накърняване на репутацията и търговското им име от следните изявления на Вапцаров пред медиите:

„...според мен "Артекс" се ползват с политически протекции"; "над тях има разпънат политически чадър", "… бих се зарадвал, ако един ден им дадат на "Артекс" да построят един огромен блок на остров Белене, 200 етажа, ако искат, и там да раздадат безплатно на всички политици по един апартамент - с най-голямо удоволствие, и с мост само към Румъния".

Магистратите намират, че в случая не е налице противоправно поведение на ответника Никола Вапцаров, който е член на инициативния комитет "Лозенец", един от организаторите на протестите срещу изграждането на небостъргача "Златен век" от строителна фирма "Артекс".

"Неговите изявления представляват мнение с негативна оценка, които не съдържат конкретни факти и са упражняване на конституционното му право на свободно изразяване", категорични са от съда.

Според определението на СГС – двете дружества трябва да заплатят разноските по производството и адвокатските хонорари.

Решението може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд в двуседмичен срок от връчване на препис от него на страните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
10 души са задържани при акция в Пещера
10 души са задържани при акция в Пещера
Колко години от живота си работят българите? Евростат пресметна: 34
Колко години от живота си работят българите? Евростат пресметна: 34