НОВИНИ

Съдът прекрати делото срещу прокурор Константин Сулев поради липса на престъпление

съдът прекрати делото прокурор константин сулев поради липса престъпление
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:26, 30.04.2024
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

В Софийски градски съд се проведе разпоредително заседание по делото срещу прокурора от Софийска районна прокуратура Константин Сулев. Той е обвинен за това, че в качеството си на длъжностно лице е нарушил и не е изпълнил служебните си задължения с цел да набави облага за бившия главен прокурор Иван Гешев.

Съдът постанови, че цялото наказателно производство трябва да бъде прекратено. Според съда поведението на Сулев, описано в обвинението, е несъставомерно и липсва престъпно посегателство по служба. Съдът приема, че при действията си Константин Сулев е прокурор, орган на власт, а не длъжностно лице. Описаното поведение от страна на Сулев не представлява престъпление, заяви съдебният състав.

"Съдът подложи на внимателна преценка всички факти, описани в обвинителния акт и свързани с реализирано от Сулев обвинение, те не сочат, според съда, на извършено престъпление, а само и единствено на реализирани властнически правомощия в рамките на образувана и висяща прокурорска преписка", заяви съставът.

Определението на съда не е окончателно и подлежи на протест.

Според адвокат Костадин Костадинов има основание за прекратяване на наказателното производство, тъй като деянията описани в обвинителния акт не съставляват престъпление. По думите му, при осъществяване на служебните си задължения магистратите не носят отговорност за действията си и техните актове, освен ако извършеното не е престъпление от общ характер, те имат функционален имунитет.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов отпадна във втория кръг на квалификациите в Екс-ан-Прованс
Димитър Кузманов отпадна във втория кръг на квалификациите в Екс-ан-Прованс
Доброволци от цялата страна преброиха 6240 врабчета
Доброволци от цялата страна преброиха 6240 врабчета