НОВИНИ

Съдебна реформа преди правителство предлага ПП-ДБ, това може да отнеме 3 месеца

Съдебна реформа преди правителство предлага ПП-ДБ, това може да отнеме 3 месеца
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
16:40, 15.07.2024
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Съдебна реформа преди излъчване на правителство в 50-ия парламент предлага втория мандатоносител - ПП-ДБ. Коалицията търси подкрепата на 160 депутати, които да приемат 7 законопроекта, насочени срещу корупцията, преди да започнат същинските разговори за правителство. Ако такава подкрепа се намери, процесът може да отнеме около 3 месеца.

От ПП-ДБ предлагат промени в 7 основни закона и решения. Сред тях са Законът за съдебната власт, реформата в антикорупционната комисия, Законът за подаване на сигнали, Законът за личния фалит, Наказателно-процесуалния кодекс, изборът на нов омбудсман и начало на реформи в службите чрез въвеждането на тестове за интегритет. Законопроектите са събрани в Декларация, която ПП-ДБ ще внесе в Народното събрание.

От ПП-ДБ поставят гласуването на декларацията, а впоследствие и на законопроектите, като условие за начало на съставяне на правителство с втория мандат.

"Подкрепа ще искаме от всички. Ще искаме широко мнозинство за подкрепа на тази декларация, за да не остава някой настрани. Има 240 депутати, за подкрепата ще са нужни най-малко 160. Тъй като приемането на тези закони е предварително условие за започване на преговорите на правителство, към момента нямаме кандидат за премиер. Доверие и между политическите сили и между гражданите, които представляват, няма. Затова гласуването на тази декларация е предусловието", заяви Божидар Божанов от ПП-ДБ.

Решение на президента дали ще уважи искането им все още няма. Предложението за пакета законопроекти е на "Да, България".

"Няма да направим същата грешка като миналия път - или има гласувани закони, или връщаме мандата празен.

Само да кажем, че ние от "Продължаваме Промяната" взехме решение - ако мандатът бъде даден тази седмица, той ще бъде върнат неизпълнен. Това е ясно и категорично. Подкрепяме колегите от ДБ за тази декларация. Скептични сме, че има такова мнозинство, но трябва да се подложи на гласуване. Научихме си урока - само някой да декларира без да прави нещо, не е равно на нищо. Какъв е смисълът в момента да се предлагат министри, ако нямаме антикорупционен орган", заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков.

В събота националният съвет на ПП се събра на заседание, за да реши дали да направи опит за реализиране на втория мандат заедно с коалиционния партньор от "Демократична България" или да са опозиция в 50-ото Народно събрание.

От ДБ многократно заявиха, че са готови да работят за съставяне на технически кабинет, с ясно определен времеви мандат и приоритети.

Очаква се президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарно представена представена политическа сила следващата седмица.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Патриарх Даниил започва посещения на епархиите в страната, първото е във Видин
Патриарх Даниил започва посещения на епархиите в страната, първото е във Видин
Президентът на Международната федерация по кану-каяк и кметът на Пловдив ще открият световното за младежи до 23 години, юноши и девойки
Президентът на Международната федерация по кану-каяк и кметът на Пловдив ще открият световното за младежи до 23 години, юноши и девойки