НОВИНИ

Съдилищата ще могат да изпращат електронни призовки

съдилищата изпращат електронни призовки
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
10:22, 15.12.2020
Чете се за: 00:43 мин.
У нас
Слушай новината

Съдилищата ще могат да изпращат по желание призовки, съобщения и книжа по електронен път, използвайки Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ) на Държавната агенция "Електронно управление".

Висшият съдебен съвет реши да предостави възможност на съдилищата, по преценка на административните ръководители, да използват Системата на ДАЕУ, като това трябва да е посочено изрично на техните интернет страници. Системата ще се използва пълноценно, ако и адвокатите се регистрират в нея, но това вече е въпрос на добра воля, смятат от ВСС.

Още през май тази година ДАЕУ обяви готовност да осигури достъп на съдилищата, след подаване на заявление за присъединяване от Висшия съдебен съвет.

Системата за сигурно електронно връчване дава възможност да се изпращат съобщения и съдържащи се в тях документи, като авторството, момента на изпращане и получаване (връчване), се удостоверяват от трета независима страна – ДАЕУ, чрез квалифициран електронен и времеви печат.

Чрез Системата се издава и електронна квитанция. Възможностите и сигурността на ССЕВ са били демонстрирани на част от ВСС, които са се уверили в нейната надеждност.

Към момента в ССЕВ има регистрирани над 92 000 физически лица, над 5100 фирми, над 1290 административни структури и над 4600 лица, осъществяващи публични функции и организации, предоставящи обществени услуги. Изпратени са над 600 000 съобщения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Франс Футбол" обяви най-великите 11
"Франс Футбол" обяви най-великите 11
Холанд получи наградата си за "Златно момче"
Холанд получи наградата си за "Златно момче"